Miért nem tud hibázni az Orbán-kormány?

Fotó: Facebook/Orbán Viktor / Burger Barna

-

A hiba beismerése nem fér bele a magyar politikai kultúrába. A Fidesz politikusai a legkínosabb helyzetekben is azt ismételgetik, hogy nem hibáztak, pedig 2010-ben azzal az ígérettel nyertek, hogy Magyarország nem lehet következmények nélküli ország.


Különös közleményt adott ki a múlt héten a Földművelésügyi Minisztérium. A mindössze ötsoros szövegben azt részletezték, hogyan buktak el 410 millió forintnyi közpénzt a brókerbotrányban.

Bár a tárca háttérintézményeinek tilos volt brókerházaknál tartani a pénzüket, egyikük mégis ezt tette. A társaság azután sem szüntette meg a Hungária Értékpapír Zrt.-nél vezetett számláját, hogy Orbán Viktor miniszterelnök erre utasítást adott. A közlemény szerint vizsgálatot indítottak az ügyben, és a tárca ezek után fontosnak tartotta megemlíteni:


a Földművelésügyi Minisztérium nem hibázott.

Nem ez volt az első eset, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy valami nem stimmel a kormány magyarázkodásában, ennek ellenére mégis azt állították: nem hibáztak. A különböző példákat összeszedve akár úgy is tűnhet, a kormány egyáltalán nem képes hibázni.


A kormányfő nem tévedett

Nehezen követhető magyarázkodásba bonyolódott a kormány amiatt is, hogyan tudta a külügyminisztérium időben kimenekíteni a pénzét a Quaestorból. Először azt közölték, figyelték a piaci folyamatokat, majd azt, hogy Orbán adott erre utasítást március elején, egy kormányülésen. Amikor kiderült, hogy a megnevezett időpontban nem volt kormányülés, Giró-Szász András kénytelen volt beismerni: Orbán rosszul emlékezett. A kommunikációs államtitkár hozzátette azt is:


Azt kell világosan látni, hogy a kormányfő nem tévedett.

Január elején óriási káoszt okozott az útdíj bevezetése. Az új rendszert a kormány kapkodva indította el, számos anomália került az új szabályozásba, a matrica netes vásárlása is akadozott, több fideszes politikus is nyilvánosan kritizálta a rendszert. A kormány január végén módosított az útdíjrendeleten, amit úgy kommunikálták, hogy „levonták a tanulságokat”. L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára viszont kijelentette:


az útdíjrendszer bevezetése közben a szakminisztériumban senki sem hibázott.

Orbán Viktor október végén személyesen volt kénytelen visszavonni a netadó ötletét; a rossz kommunikációt okolta. A miniszterelnök a kormány álláspontját továbbra is védhetőnek tartotta, azzal érvelt, hogy a távközlési adót akarták kiterjeszteni, de az emberek ezt félreértették, és internetadót látnak benne. Felelősségre vonás nem történt, miközben az előkészítés nélkül beterjesztett javaslat a legnagyobb kormányellenes tüntetésekhez vezetett.


A beismerés következményekkel jár

A magyarázkodások a Fidesz számára kellemetlenek. A párt az MSZP-s kormányok botrányai után azzal az ígérettel szerzett kétharmados többséget 2010-ben, hogy Magyarország nem lehet következmények nélküli ország. Az ígéret betartását a választók is számon kérik, legalábbis erre utal, hogy nagyjából az internetadó ötletének őszi bedobása óta a Fidesz elveszítette támogatóinak jelentős részét. Ebből egyelőre csak a Jobbik tudott profitálni, a baloldal nem.

A Fidesz csapdahelyzetét az okozza, hogy a magyar politikai kultúrába nem fér bele, hogy egy politikus elismerje: hibázott. A hiba beismerése következményekkel járna, például nem lehetne élből elutasítani, ha az ellenzék vagy a választók az adott felelős lemondását követelnék. A politikusok éppen ezért nemcsak óvakodnak a hiba beismerésétől, hanem egyenesen azt mondják: nem is hibáztak, csak rossz volt a kommunikáció.

A Fidesz ennek kockázatával tökéletesen tisztában van. A párt a kommunikációját 2006 óta arra építette, hogy Gyurcsány Ferenc zárt körben beszélt arról, hibázott, sőt, hazudott. Az őszödi beszéd elhangzása után Gyurcsány sem ismerte el, hogy hibázott, és megpróbálta elkerülni az azonnali lemondást . Annyit tett, hogy a parlamenti bizalmi szavazás előtt bocsánatot kért, amiért tévhitben tartották a választókat, tagadta viszont, hogy adatokat hamisítottak volna, illetve hogy tudatosan félrevezették az embereket.


Nehéz lavírozni

Az elmúlt évek kommunikációját figyelve a Fidesz azt a stratégiát követi, hogy a választókkal megpróbálja elhitetni, a problémákat nem söprik a szőnyeg alá. Az internetadó visszavonása után nemzeti kommunikációt kezdeményeztek az internetről, módosították az útdíjrendeleten, a földművelésügyi tárca pedig vizsgálja, hogyan úszott el több száz millió forint közpénz a brókerbotrányban. Az azonnali lemondást, a hiba beismerését valószínűleg a jövőben is elkerülik majd.

„Csak azt az alapigazságot tudjuk mondani, hogy aki dolgozik, az hibázik” – írta a VS.hu-nak a Kormányzati Információs Központ. Arról kérdeztük őket, a 2010-es kormányalakítás óta előfordult-e olyan eset, közlemény, kijelentés, amikor elismerték, hogy hibáztak valamiben. Konkrétumokat azonban nem közöltek.