Miért ne vezethetne nő kukásautót?

Forrás: MTI/Rosta Tibor

-


Békéscsabán hulladékszállító céghez jelentkezett sofőri állásra egy hölgy, de a pályázatát elutasították. Az indoklásban szerepelt, hogy a munka zajjal, porral és fertőzésveszéllyel jár, a munkáltató pedig nem alakított ki a munkavégzéshez elengedhetetlen női vizesblokkokat és öltözőket. Ezt a cég képviselői forráshiánnyal indokolták, és közölték, hogy ezért alkalmaznak kizárólag férfiakat a meghirdetett munkakörben.

A nő az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult amiért a munkaerő-felvétel során hátrány érte, akik kimondták, hogy a munkáltató megsértette az egyenlő bánásmód követelményét. Megtiltották a jogsértő magatartás folytatását, bírságot szabtak ki a cégre, akiknek 30 napig meg kell jeleníteniük a honlapjukon a történteket - írja a beol.hu.

A hatóság megállapította, hogy a női öltözők kialakítása nem a munka természetével függ össze, hanem a munkafeltételek biztosításával, ezért a munkáltató gyakorlata önkényes és indokolatlan. Pénzhiányra hivatkozva nem tagadhatják meg a nők alkalmazását.

Az eljárás alá vont cég a határozattal szemben keresetet nyújtott be a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon.