Miért mutogatjuk a gyerek pucér fenekét?

Forrás: EyePress News

-

Kislánya, Max születése után Mark Zuckerberg is pontosan azt tette, amire minket is buzdít a Facebook: élete legintimebb pillanatait osztotta meg a nagyvilággal. De vajon húsz év múlva a lánya is örülni fog majd a pelenkázásáról megosztott képeknek? Hol a határ az aranyos és a már ciki vagy kellemetlen kategóriába tartozó babafotók között? Szülők vallanak a facebookos kitárulkozásról.


Az alapító Mark Zuckerberg a Facebook elindítása óta hirdeti, hogy az élmények megosztása segít mások életének és szempontjainak megértésében. Mert a megosztás törődés, mondja. Zuckerberg megosztásai azonban az elmúlt hónapokban sokkal intimebbek lettek egy új családtagnak, Maxnek köszönhetően.


Max's first swim. She loves it!

Posted by Mark Zuckerberg on Sunday, January 24, 2016

A pelenkázós vagy az esti mesélős képek posztolásával látszólag azt teszi, amit egy átlagos Facebook felhasználó. Pontosabban, mint a Facebook-fiókkal rendelkező újdonsült büszke szülő, aki az egész világnak meg akarja mutatni a kisbabáját. És míg legtöbbünk esetében a nyilvánosság kimerül az ismerőseink körében, addig Zuckerberg kis túlzással tényleg az egész világnak megmutatta Maxot.Azt azért sejtjük, hogy jól megkomponált, beállított képek ezek, de végül is ki ne akarná a legjobb arcát mutatni a közösségi oldalakon? Ráadásul a Max születése előtt bejelentett kéthavi apasági szabadsággal vagy a babát pelenkázó fotóval Zuckerberg a modern apával kapcsolatos elképzeléseit is megosztja. Például, hogy egy férfi is kiveszi a részét a baba körüli teendőkből.

Nem is maradt el Zuckerberg családi fotóinak sikere: húszezer körüli megosztások, közel kétmillió lájk és több ezer gratuláció a fotók alatt. A népszerűség ellenére Zuckerberg az első kép posztolásakor egyúttal bejelentette, hogy a baba születése alkalmából megválik Facebook részvényeinek a 99 százalékától és a nagyjából 45 milliárd dolláros bevételt az egészségügy, a tudományos kutatás és az oktatás fejlesztésére fogja fordítani. Lehet, hogy felnőttként kislánya már nem fog annyira örülni ennek a nagyvonalú gesztusnak, de végül is ez az apja vagyona .

Ahhoz azonban már joggal lehet egy-két szava, hogy miért kellett őt pár hetesen majdnem teljesen meztelenül mutogatni a világnak. Még akkor is, ha kevés ember él a földön, aki nem tartja cukinak a róla készült képeket. Mint ahogy akármelyik Facebook ismerősünk babájáról fürdetés, öltöztetés vagy bilin ülés közben készült képekre is nehéz azt mondani, hogy nem aranyosak.Még nem tud beszélni, de mit szól, ha majd megtanul?

A kérdés inkább az, hogy húsz év múlva, felnőttként majd a képek szereplői is cukinak tartják-e a pucér babapopsijukról megosztott képeket. Egy jót nevetnek majd vagy ciki lesz, ha a kollégák előássák őket a Facebookról vagy valamelyik más közösségi oldalról? És most ne is kifejezetten a már megszokott fürdetős, pelenkázós fotókra és videókra gondoljunk, hanem azokra, amelyeken már most nagyot mosolygunk vagy elkerekedik a szemünk, ha meglátjuk ismerőseink falán. Az egyik általunk megkérdezett kisgyerekes anyukának például ennél az esetnél telt be a pohár a baba fotóknál: „A múltkor az egyik ismerősöm szoknyát adott a kétéves kisfiára, tett egy hajgumit a hajába, és így töltött fel róla nyilvános képet a Facebookra. Biztos azt gondolta, hogy vicces, de amikor a kisfia majd tizenöt éves lesz, nem tudom, mennyire fogja értékelni, ha az osztálytársai majd ezzel a képpel csúfolják.”

A kamaszok védelme érdekében a Facebook a szülőknek, a tanároknak és a tizenéveseknek is külön felhasználási útmutatót készített a kellemetlen esetek megelőzésére, a fiatalokat pedig higgadtságra és gondolkodásra biztatja posztolás előtt. A kamaszok több esetben kerültek kínos vagy veszélyes helyzetbe egy-egy szerencsétlen Facebook-posztjuk miatt. Januárban például New Yorkban tartóztatott le a rendőrség egy 17 éves fiút, aki a fegyverével pózolt a Facebook oldalán. A puska mellett marihuánát is találtak nála a házkutatásnál. A saját ismerőseink körében inkább olyan esetekkel találkozhatunk, amikor egyszerűen nevetségessé teszi magát egy érzelmileg túlfűtött tini félmeztelen fotókkal vagy részegen készített videókkal.

Nincs viszont kifejezetten a még döntésképtelen kiskorúakra vonatkozó adatvédelmi szabálya a Facebooknak. Így jobbára a szülő belátásán és jó ízlésén múlik, hogy posztol-e olyan képet, amelyen mondjuk tojáshéjjal a fenekén vagy éppen egy virágokkal megrakott dézsában virít pucéran a baba.„Több ismerősöm is van, aki a gyerek születésekor létrehozott a nevében egy saját Facebook oldalt, ahová az összes róla készült képet feltölti, a pocakfotózástól kezdve az első bilin ülős képekig. Csak remélni merem, hogy kiskamasz korában majd odaadják neki a szülei a fiók jelszavát, és leszedheti azokat a képeket, amiket nem szívesen vállal.”

A Facebooknak vannak irányelvei a meztelenséggel kapcsolatban, ám itt sem szerepel kifejezetten kiskorúakra vonatkozó kitétel. Ha csak nem figyelemfelkeltő művészeti projektről van szó, akkor eltávolítják a feneket vagy nemi szervet közelről mutató képeket. A felnőttekről készült meztelen fotót valószínűleg cenzúrázni fogja a Facebook. Viszont az ismerőseink többségének, de még a Facebooknak sem lesz problémája azzal, ha egy babáról vagy kisgyerekről teszünk ki pucér képet. Ezek alatt inkább csak a „juj megzabálom!” típusú kommenteket találjuk. Egy szülő számára a cukiság elhomályosíthatja a kép kínos részeit, pont így járt ez az első elragadtatásában posztoló anyuka:

„Egyszer egy kicsit túllőttem a célon és nem tudtam ellenállni, hogy kitegyek egy képet, amin a párom a kádban pancsol az egyéves fiammal. Csak később vettem észre, hogy pont a párom kritikus része fölött volt ritka a fürdőhab, amit néhány éles szemű ismerősöm azonnal szóvá is tett a kommentekben. Az egész nagyon ciki volt, azonnal leszedtem a képet.”


Babafotók


Az ő esete jól tükrözi a jelenleg elfogadott közgondolkodást, amelynek mentén többé-kevésbé a Facebook is szerveződik: ha egy kisfiúnak látszik a fütyije a fotón az édes, ha egy felnőttnek, az kínos.

Nem csak popsi és fenék, fütyi és hímvessző, hanem a női mell megjelenítésének gyakorlatában is különbséget tesz a Facebook: „A női mellet ábrázoló képek megjelenítését korlátozzuk, ha látható rajtuk a mellbimbó, de mindig engedélyezzük a nőket szoptatás közben vagy emlőeltávolítás utáni hegekkel ábrázoló képeket” írja a szabályzat.

A mellbimbók láthatóságáért küzdő Free the Nipple aktivistái ebben az évben több közösségi oldal moderátorával is összerúgták a port a mellbimbókat látni engedő fotóik miatt, de úgy tűnik, a Facebookon még nem sikerült csatát nyerniük. Egyelőre csak az emlőrák elleni kampányban partner a Facebook, a mellbimbóknak viszont makacsul ellenáll. Vagy egy csecsemőnek kell csüngnie rajta vagy egyszerűen ki kell takarni a a mellbimbókat a képen. De ki tudja előre megmondani, hogy amit ma elfogadottnak tart a társadalom nagy része, azt néhány év múlva is annak fogja-e tartani. Miután olyan sztárok is felkarolták az ügyet, mint Miley Cyrus vagy Rihanna, még az is elképzelhető, hogy az elkövetkező években több közösségi oldal is átgondolja majd a mellábrázolással kapcsolatos előírásait.


Babafotók


Ugyanez azonban a babafotók esetében is elképzelhető, még ha most maga Zuckerberg is pelenkázás közben fényképezi kislányát. Persze nem lehet előreugrani az időben és mindig lesznek olyan aktuális irányzatok, amelyek húsz év múlva majd cikinek számítanak. Valószínűleg egyikünk nagymamája sem gondolta volna, hogy fiatalkori fürdőruhás képeit nézegetve majd a nők borotválatlan hónalján akadnak fenn az unokái. Viszont amíg azokat a képeket csak a család mosolyogja meg az albumot nézegetve, addig a Facebook jóval átláthatatlanabbul raktározza a személyes emlékeket. Elvileg ott is megvan minden eszköz a láthatóság szabályozására, viszont sokkal nehezebben tüntethető el minden nyom, ha évek múltán esetleg valaki szabadulni akar bizonyos emlékektől. Főleg, ha azokat még a beleegyezése nélkül töltötték fel róla a rokonok és a képek láthatóságát, megoszthatóságát sem ő szabályozhatta. Éppen ezért a felelősségünk is nagyobb, ha egy olyan kiskorú intim pillanatait osztjuk meg, aki még nem tud dönteni a saját cselekedeteiről.

Talán a legegyszerűbb abba belegondolni, hogy ha a helyében lennénk, mi milyen képet mernénk vállalni magunkról egy-két évtized múlva. Mindenkiről készült olyan fotó kiskorában, amiért hálát ad az égnek, hogy az ő idejében még nem volt Facebook és Instagram. Ha nem akarjuk felnőve kínos helyzetbe hozni a gyerekünket, talán éppen elég ezt az egy, számunkra ciki képet felidézni magunkban ahhoz, hogy biztos kézzel tudjunk dönteni a babafotók posztolásánál. Még akkor is, ha most maga Mark Zuckerberg demonstrálja nekünk: családunk minden intim pillanatának helye van a Facebookon.