Miért lettek hirtelen ennyire Orbánok a magyarok? – ezt kérdezi a Bild

Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

-

Két jelentős német lap is írt az októberi népszavazásról. A magyarokról a határnyitás és a határkerítés egyaránt eszükbe jut.


A magyarországi népszavazással foglalkozott két vasárnapi lap Németországban. A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungban A választ már ismerik címmel Stephan Löwenstein azt írta: Magyarországon népszavazást rendeznek a menekültpolitikáról, és „az eredmény biztos”, így felmerül a kérdés, hogy miért kell a szavazást megtartani. Az elemzőket, valamint harsányi és lyukóvölgyi lakosokat megszólaltató riportban Kovács Zoltán kormányszóvivő azt mondta: a kormány várakozása szerint Szíria és Törökország felől erősödik majd a migrációs nyomás, ezért a referendum politikailag és jogilag is segíti a kormány munkáját.

A szerző szerint van egy „szirt, amelyen zátonyra futhat a vállalkozás”, mégpedig a részvételi arány, amely jelenleg valamivel az érvényességhez szükséges szint alatt várható, de elemzők „véghajrára” számítanak a „Fidesz-kampányban”.


Nem magától értetődő tisztaság

A legnagyobb példányszámú országos vasárnapi lap, a Bild am Sonntag Utazás Európában című riportsorozatában Miért lettek hirtelen ennyire Orbánok a magyarok? címmel közöltek összeállítást. A szerző, M. Schäfer azt írta: egy olyan országot mutat be, amely „bezárkózik az idegenek előtt”.

Amikor a németek a magyarokra gondolnak, elsősorban az 1989-es határnyitás jut eszükbe, és az, hogy a német alaptörvény a mintája „az 1989 óta érvényes magyar alkotmánynak”. Azonban a tavaly a budapesti Keleti pályaudvarnál rekedt menekültekről készült képekre is emlékeznek, és arra is, hogy a magyarok szögesdrót kerítéssel védik a szerb és a horvát határt, hogy távol tartsák a menekülteket. A riportban megszólalt egy 22 éves diák is, aki szerint a referendumnak nincs értelme. Schäfer szerint a diák „egy kivétel”.

Schäfer azt írta: az üzletek tisztasága nem magától értetődő, és a kormánynak is voltak már korrupciós botrányai, „de a magyarok mégis Orbánra szavaztak”. Szerinte a Rubik kockát 20 lépésben ki lehet rakni, de Magyarországnak talán valamivel több lépésre lesz szüksége az ország gondjainak megoldásához.