Miért lesz valakinek ételallergiája? Egy okát már sejtik

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A már a születéskor hiperaktív immunsejteknek közük lehet ehhez. Hogy pontosan hogyan, az még nem világos.


A már a születéskor hiperaktív immunsejteknek közük lehet a csecsemő- és gyerekkori ételallergia kialakulásának növekvő kockázatához – derítették ki ausztrál kutatók. A Science Translational Medicine című amerikai folyóiratban közzétett tanulmány felfedezései elősegíthetik a csecsemők és a kisgyerekek kezelését a gyerekkori ételallergia megelőzésében.

A Melbourne-i Egyetem tudóscsoportja több mint ezer olyan csecsemő köldökzsinórvérében lévő immunsejteket tanulmányozott, akiknél egyéves korukban ételallergiát állapítottak meg. Kimutatták, hogy az ételallergiában szenvedők vérében több volt a veleszületett immunsejt, az úgynevezett monocita (egymagvú fehérvérsejt), mint azokéban, akiknél nem állapítottak meg ételallergiát.

„Az allergia kockázatának kitett csecsemők esetében a monociták már a születésük előtt vagy alatt aktivizálódtak. Ezen sejtek jelei bátorították a speciális immunsejtek, a T-sejtek immunválaszának kifejlődését, ami eleve hajlamossá tesz allergikus reakciókra bizonyos ételek esetében” – magyarázta Yuxia Zhang, a Melbourne-i Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Len Harrison professzor, társszerző hangsúlyozta, hogy a kutatócsoport következő lépése az lesz, hogy feltárják, miért válnak hiperaktívvá az immunsejtek ezen csecsemők esetében.

„Öröklődik-e ez az aktivitás a baba génjeiben, vagy csupán a születéskor, esetleg a terhesség során válnak aktívvá ezek a sejtek? Ez a tanulmány is megmutatja, mennyire fontos a terhesség és a korai életkor tanulmányozása, hogy megértsük, miért alakulnak ki a krónikus immun- és gyulladásos rendellenességek, mint az allergiák a gyerekkorban vagy később” – tette hozzá.