Miért kellett meghalnia Harambénak, a gorillának?

Fotó: ANP / JERRY LAMPEN

-

Egy petíció a szülőket is felelősségre vonná: gondatlanságuk miatt eshetett be a gyerek a 3 méter mély kifutóba. Nincs olyan nyugtató, amely azonnal hatna, de ezt a #JusticeForHarambe használói nem hiszik el.


Az interneten nagy vita kezdődött arról, miért ölték meg a gorillát a cincinnati állatkertben. Sokan úgy vélik ugyanis, hogy Harambe nem akarta bántani a kifutójába beesett 4 éves fiút. Mások felvetik a szülők felelősségét is, mert figyelmetlenségük okozta a szombati incidenst.

Több mint 60 ezren írták alá a petíciót, amelyben azt követelik, vonják felelősségre a fiú szüleit. Úgy vélik, gondatlanságuk miatt kellett elpusztítani egy kihalóban lévő faj egyik példányát. A gyerek szombaton a szüleivel látogatott el az állatkertbe. Bemászott a kerítésen, és beesett a gorilla kifutójába. A 17 éves állat 10 percig hurcolta magával a fiút. Az állatkert dolgozói úgy ítélték meg, hogy a gyerek életveszélyben van, és lelőtték a 180 kilós hímet - írja a BBC.

Még nem találni videót, amin az egész esetet látható lenne, de egyes részleteit azért kiderültnak.A #JusticeForHarambe hashtaget használók egy része úgy gondolja, hogy a gorilla nem akarta bántani a fiút, hanem csupán védelmezte a sikoltozó turistáktól. Azt sem értik, hogy állatkert dolgozói miért nem altatólövedéket használtak.

Nincs azonban olyan szer, amely azonnal hatna. Azt sem lehet megbecsülni, mit tenne egy nyugtatóval meglőtt gorilla, ha megijed, amikor érezni kezdi a bódító hatást.

Nemrég Chilében, a santiagói állatkertben két oroszlánt lőttek le. Egy férfi ugrott be a kifutójukba, és meztelenre vetkőzött, mert öngyilkos akart lenni.Jambo megvédte

Harambe Texasban született, és 2 éve vitték Cincinnatiba, hogy részt vegyen az ottani szaporítási programban. Az Egyesült Államokban a cincinnati állatkertben született a legtöbb nyugati síkvidéki gorilla. Arról nincsenek pontos adatok, hogy az alfaj hány példánya él szabadon, de világszerte mintegy 500 állat élhet az állatkertekben.

Egy hasonló incidens történt Jersey szigetén, 30 évvel ezelőtt. Akkor egy 5 éves fiú esett a kifutóba. Az eszméletét veszett gyereket Jambo, a nagy hím védelmezte a többi gorillától. Amikor a fiú magához tért, a gorillák visszahúzódtak, és a gondozók ki tudták menekíteni a gyereket. Jambóról szobrot készítettek (26 ezer dollárért kelt el), és képe a jersey-i bélyegre is felkerült.