Miért igazolt Dzsudzsák Balázs Törökországba?

Forrás: Wikipedia

-

Dzsudzsák Balázs hétfőn aláírt a török Bursasporhoz, ahol megváltóként várják. Azt mondja, olyan közegbe került, amiről csak álmodnak a focisták, pedig a Hertha még ingyen sem akarta őt leigazolni. Most adják át a török klub stadionját, amely a világ egyik legkorszerűbb arénája lesz. Bursa város történelme és természeti adottságai lenyűgözőek, a gazdasága is virágzik. Megpróbáljuk megfejteni, miért választotta Dzsudzsák a Bursasport.


Dzsudzsák orvosin a Bursaspornál


„Amikor először meghallottam az érdeklődést, akkor én is azt gondoltam, hogy nem biztos, hogy ide kellene igazolnom, ám miután kijöttem és körbenéztem, nagyon kellemeset csalódtam” – kezdte Dzsudzsák Balázs a Morning Show című rádióműsornak adott interjút hétfőn délelőtt, nem sokkal az orvosi vizsgálatok után, azóta viszont már alá is írt a Bursasporhoz.


Olyan impulzusok értek, olyan szeretettel vártak itt, ami mindent focista álma. A megváltást várják tőlem, ajnároznak.

Az emberek itt imádják a focit, egy 2,5 milliós város egyetlen csapata a Bursaspor. A labdarúgás az első számú sportág, nem úgy, mint Oroszországban, ahol nem volt ekkora szurkolótáborunk. Négy órát sétáltam a városban, ezalatt több mint 200 fényképet csináltak velem, már most mindenki megismert. Két hét múlva átadják a vadonatúj, 45 ezres stadiont, az eddigi benyomások szerint nagyon komoly helyre kerültem.”


A Bursasor Facebook-oldalának új háttere


A stadionról, amelyről Dzsudzsák beszélt, a Mirror idén áprilisban így írt: „Felejtsük el a Wembley-t, a San Sirót, a Nou Campot, az Allianz Arénát, a Maracanát, Törökországban megépítik minden idők legnagyszerűbb stadionját.”

A klub kabalaállata a krokodil, a csapatot Zöld Krokodiloknak is nevezik, a stadiont pedig úgy építették fel, mintha egy krokodil teste lenne, a végén a fejével, amelynek szemei és fogai meccsnapokon ki lesznek világítva. A Timsah Arénát még 2011-ben kezdték el építeni Bursa város északnyugati részén, öt kilométerre a belvárostól. Az építési költség 70 millió euró, azaz körülbelül 21,7 milliárd forint – viszonyításképp: a Fradi-stadion közel 15 milliárd forintba került.Magát a klubot 1961-ban alapították, legjobb eredményeként a 2009/2010-es szezonban megnyerte a török bajnokságot, egyszeres kupagyőztes. A Galatasaray (20 bajnoki cím), a Fenerbahce (19), a Besiktas (13) és a Trabzonspor (6) mellett a Bursaspor büszkélkedhet csak török bajnoki címmel, a Galata, a Fener és a Besiktas 58 alkalommal indult a török első osztályban, mögöttük közvetlenül a Bursaspor áll 47-tel. A 2010/2011-es szezonban bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe, akkor a Rangersszel játszott egy 1-1-es döntetlent, oda-vissza kikapott viszont a Manchester Unitedtől és a Valenciától is, így egy döntetlennel és öt vereséggel nem jutott be az egyenes kiesés szakaszba.

A Bursaspor a tavalyi szezonban hatodikként zárta a bajnokságot, ugyanannyi ponttal, mint az ötödik Trabzonspor. A törököktől a bajnok automatikusan a BL csoportkörébe jut, a második a BL-selejtezőbe, a harmadik automatikusan az Európa-liga csoportkörében folytatja, a negyedik és ötödik pedig selejtezőt játszik az El-ben.

Dzsudzsák szerint sportszakmailag is jó helyre került. „A négy nagy klub után a Bursaspor ott van közvetlenül az ötödik-hatodik helyen. Az a hír viszont nem igaz, hogy azt mondtam volna, biztos vagyok abban, hogy a legjobb háromban fogunk végezni. Csak azt mondtam, minden tudásomat be fogom vetni, hogy segítsem a csapatot, és remélem, ez elég lesz a dobogóhoz” – nyilatkozta a rádióban a magyar válogatott focista.


Egy blogger ellátogatott Bursába a Bursaspor–Galatasaray-kupadöntőre, ilyen hangulat várta:


Azt is elárulta, hogy akár ugródeszka is lehet a Bursaspor a karrierjében. „Én azt is nagyon nagy dolognak tartom, hogy külföldön tudtam maradni. A nagy csapatok mindig innen merítenek, a Fenerbahce most is vett két játékost a Bursasporból. Egy jó szezon után miért ne kaphatnék én is egy jobb ajánlatot? Decemberben még csak 29 leszek, szerintem nem maradtam le semmiről.”

Dzsudzsák korábban egyértelműen elmondta, hogy a Herthába szeretne igazolni, de most azt is elárulta, hogy rajta kívül csak egy ember volt, aki ezt komolyan fontolóra vette.


A Herthától szinte csak Dárdai Pali akarta, hogy odaigazoljak.

Öt hete húzódott a dolog, és én semmit nem tudtam arról, hogy a Hertha mit akar nekem adni, mennyi időre terveznek velem. Mi mindig hívtuk őket, a sportigazgató csak hitegetett, hogy el kell adniuk egy játékost ahhoz, hogy megvegyenek, de még akkor sem biztos, hogy leigazolnak. Mivel a télen lejár a szerződésem, így körülbelül egymillió euró lett volna az áram.”

Dzsudzsák elárulta, hogy felvetődött egy olyan lehetőség is, hogy négy hónap múlva lejár a szerződése a Dinamónál, akkor ingyen megszerezhette volna őt a Hertha. „Ehhez nekem szükségem lett volna egy biztosítékra, legalább egy papírra, hogy nem feleslegesen várok, de ezt sem tudták megadni. Már több mint két hete nem játszottam, márpedig nekem ez nagyon fontos, már csak a válogatott szempontjából is. Remélem, hogy vasárnap bemutatkozhatok a Bursasporban. Edzettem folyamatosan, de 90 percet még nem biztos, hogy kapok.”

Összehasonlítva a három klubot, a Hertha keretének összértéke a mértékadó Transfermarkt.de szerint 62,73 millió euró, a Dinamóé 78,25, a Bursasporé 64,5 millió euró. Utóbbiban már benne van Dzsudzsák Balázs is, a német internetes oldal 11 millió euróra taksálja a magyar szélsőt, aki messze a legértékesebb játékosa a török klubnak, Josú a második 8,25 millióval. A Dinamónál Alekszander Kokorin a legértékesebb 10 millió euróval, a Herthánál Valentin Stocker és Vlagyimir Darida, egyaránt öt és féllel.


Dárdai Pál, Dzsudzsák Balázs

Nem Dárdain múlott, hogy Dzsudzsák nem a Herthában kötött ki


Hogy Dzsudzsák fizetése mennyi lesz a törököknél, azt nem tudni, állítólag kevesebb, mint Moszkvában, ahol évente nagyjából 2,5 millió eurót (kb. 775 millió forintot) kereshetett. A török klubbal kapcsolatban mindig jól értesült Bursaspordabugun.com oldal azt írja, hogy évente 1,7 millió euró (kb. 527 millió forint) lesz az alapfizetése, erre jut majd egy komolyabb meccspénz. Állítólag minden pályára lépése után 5000 eurót (mintegy 1,55 millió forintot) kap majd. A török bajnokság 34 fordulós, az első fordulón vannak túl (a Bursaspor 1-0-ra kikapott a Trabzonspor vendégeként). Ha Dzsudzsák a hátralévő összes bajnokin játszik, akkor 165 ezer eurót (kb. 51 millió forint) tehet még zsebre pluszban.

A magyar középpályás elárulta, hogy mit kap még a klubtól. „Jár egy autó is, mindenkinek Mercedese van, én is azt kapok, egy C vagy egy E osztályost. Járnak repülőjegyek a szerződésem szerint, és egy lakás is. Még körbe kell kérdezősködnöm, hogy hol érdemes házat vagy apartmant néznem. Maga a város egyébként Isztambultól 20 percre van, a repülőtértől van egy helikopterjárat, azzal lehet bejutni Bursába, fentről nézve is gyönyörű helyre kerültem.”


A Márvány-tengeren túl, Isztambultól délre fekszik Bursa. A városnak természeti szépsége mellett történelmi háttere is egyedülálló: az Oszmán Birodalom első fővárosa volt az 1200-1300-as évek fordulóján. Bursa büszkesége, és a helyiek vallásosságára is meggyőző bizonyíték, hogy Törökországban itt található a legtöbb mecset, a város pedig a negyedik legnagyobb a közel 80 milliós országban.


Bursa, Törökország


Nemcsak történelmi épületekből, hanem termálvízből is kifogyhatatlan a vidék. A város híres az Uludag-hegységen található síparadicsomáról, az oszmán szultánok mauzóleumairól és termékeny földjéről is. Gyorsan növekvő gazdasága miatt Bursa az „anatóliai tigrisek” csoportjába tartozik, ezek Törökország azon városai, amelyek az 1980-as évek (Turgut Özal elnöksége) óta a török gazdasághoz képest a legnagyobb mértékű növekedést mutatták, és jórészt önerőből, állami támogatás nélkül sikerült mindezt elérniük.


FRISSÍTÉS - A hivatalos bemutatón így üdvözölték Dzsudzsákot: