Mielőtt elmerülne, nézze meg, mi van a vízben!

Fotó: AFP / FERENC ISZA / AFP / FERENC ISZA

-

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) honlapján folyamatosan nyomon lehet követni a szabad vízi strandok minősítését.


Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közölte, hogy a magyarországi 241 kijelölt természetes fürdőhely közül 160 kiváló, 35 jó, 6 pedig tűrhető minősítést kapott, mindössze 4 esett az elmúlt négy év adatai alapján a kifogásolt kategóriába.

Vargha Márta, az Országos Közegészségügyi Központ vízhigiénés osztályának vezetője az M1 műsorában elmondta: a szabad vízi strandok vízminőségét minden évben négy alkalommal vizsgálják – egyszer a strandszezon kezdete előtt, majd havonta. Az értékelésnél négy év adatsorát vizsgálják. Ennek a 16 mintának a statisztikai elemzése alapján következtetnek arra, mekkora a kockázata, hogy egy strandon szennyeződés forduljon elő.

Mivel szabad vizekről van szó, sehol sem zárható ki a szennyeződés – emelte ki az osztályvezető, hozzátéve: a kiváló vagy jó minősítés azt jelenti, ennek kisebb az esélye. A kifogásolt minősítés szerint nagyobb az esélye, hogy szennyezett legyen a víz, de az sem jelenti azt, hogy folyamatosan rossz lenne a víz minősége – fejtette ki Vargha Márta.

Az OKK osztályvezetője mindemellett felhívta a figyelmet arra, hogy a nem kijelölt fürdőhelyeken több szempontból is veszélyes strandolni: egyrészt nagyobb a balesetveszély, másrészt ezeken a helyeken a víz minőségét sem ellenőrzik.