Mielőtt a lövés eldördült

-

Érdekes lehet-e egy film, ha már azelőtt tudjuk a végét, hogy beülünk a moziba? A rendőrök által lelőtt Oscar Grant történetét bemutató Fruitvale Station azt sugallja, hogy igen. A Titanic Filmfesztiválon jártunk.


Oscar Grant huszonkét éves volt, mikor megölték. Rendőrök. A szilveszteri karneválból hazatérő, kicsit kapatos fiatalt igazoltatás közben hátba lőtte az egyik járőr. Az eseményt több szemtanú is rögzítette a telefonjával, a felvételek bejárták az internetet. Ryan Coogler rendezői debütálása szerencsére nem egy szemcsés képekből összerakott dokumentumfilm. Ahogy több interjúban is kiemelte, azt szeretné, ha a világ megtudná, hogy Oscar igaz ember volt, a maga küzdelmeivel és konfliktusaival, vágyaival és álmaival. Ennek megfelelően a Fruitvale Station az utolsó napra koncentrál: egy elvesztett munkahely, egy családi botrány, a visszaeséstől való félelem, az újrakezdés lehetősége – a látszólag nyugodt, helyenként pátoszos hétköznapiság azonban mégsem hagyja lankadni a figyelmet. Nem csak azért, mert annyira hiteles, átélhető és keserédes minden pillanat, hanem mert a néző már a film elején tudja, hogy hiába a nagyra törő tervek, a szándék arra, hogy szakítsunk a múltunkkal, egy értelmetlen és indulatos tett felülírja az egészet.Az utolsó fél óra egy metrószerelvény könyörtelenségével gyűri maga alá a nézőt, hogy mire lepereg a stáblista, kiszorítsa belőlünk a kezdeti mosolygós, jó hangulatot. Coogler jó érzékkel nem foglal állást egyik oldal mellett sem, nem próbálja a rendőröket minél rosszabb fényben feltüntetni, szimplán úgy rekonstruálta a történteket, hogy mi is átérezhessük a pisztolydörrenés utáni döbbenetet. Az érzést, amikor még minden lehetséges, még van egy utolsó dobásunk, a torkokat összeszorító értetlenkedést és félelmet – mindent, amit Oscar és hozzátartozói érezhettek 2008 utolsó és 2009 első napjaiban. Sallangmentes, megrázó, elgondolkodtató film a Fruitvale Station – a Titanic filmfesztivál programjának egyik legerősebb darabja.


A filmet itthon nem mutatja be a forgalmazó A Company Hungary. Nem tudja, mit nézzen még a Titanicon? Szerintünk ezeket.