Minden amerikai repülőn tilos lesz laptopot használni

Fotó: Getty Images / Justin Sullivan / Getty Images / Justin Sullivan

-

Még nem döntötték el, mikor lép életbe a szigorítás.


Az USA várhatóan megtiltja a laptopok felvitelét a bel- és külföldi járatok fedélzetére – mondta John Kelly. A belbiztonsági miniszter szerint azt tervezik, hogy a repülés biztonsága érdekében megemelik a korlátokat, és megszigorítják, mi vihető fel a fedélzetre kézipoggyászként.

"A terroristák annak a megszállottjai, hogy repülés közben robbantsanak fel egy gépet, kivált, ha az amerikai járat és tele van amerikai utasokkal" – mondta Kelly. Szerinte "valós, és nagyon kifinomult módszerek miatti fenyegetettségről" van szó.

A laptopok betiltásáról azt mondta, a kézipoggyászok átvilágításánál jól látható, mi van a csomagban, tehát látható a laptop is. Ám az már nem azonosítható, hogy a számítógépben elhelyeztek-e valamit. Kelly szerint a laptopok betiltása csak egyike a várható szigorúbb intézkedéseknek, bevezetésük időpontjáról nem született döntés.

A közlekedésbiztonsági hatóság, a TSA egyes amerikai repülőtereken már megkezdte az új ellenőrzési módszerek kipróbálását, márciusban pedig már tíz repülőtérről érkező járatokon betiltotta a nagyobb elektronikus szerkezetek fedélzeti szállítását.

Hírszerzési jelentések szerint az Iszlám Állam számítógépekbe épített robbanószerkezetekkel kísérelhet meg merényleteket. Ezt – mint Donald Trump amerikai elnök elmondta az orosz külügyminiszternek, Szergej Lavrovnak – az Iszlám Államba beépült izraeli hírszerzés derítette fel.