Figyelem! Felnőtteknek szóló tartalom.

Elmúltam 18 éves, Belépek. Még nem vagyok 18 éves.

Micsoda? Egy pornóst is meg lehet erőszakolni?

Fotó: Getty Images / Pascal Le Segretain

-

A világ legnépszerűbb, feminista ikonként is ünnepelt pornószínészét nemi erőszakkal vádolták meg, ráadásul többen is. Csakhogy az utóbbiak is pornóznak, és ezzel sokakat össze is zavartak.


A nemzetközi sajtót és a Twittert szombat óta pornószínészek tartják izgalomban: ekkor robbantotta a bombát Stoya, aki majdnem olyan népszerű pornószínésznő, mint amilyen közkedvelt a volt barátja, James Deen, akit Stoya most nemi erőszakkal vádolt meg. Stoyához azóta két másik pornószínésznő is csatlakozott, miközben Deen mindent tagad. Biztosan vannak szép számmal, akiknek ez egy teljesen érdektelen bulvárhír, de ez most elég sok szempontból érdekesebb egy sima celebhírnél.


A gondolkodó lányok pornósztárja

Ha van olyan mai pornósztár, akinek a nevét az is ismerheti, akit maga a műfaj egyébként hidegen hagy, akkor feltétlenül James Deen az. A 29 éves Deen (valódi neve Bryan Sevilla) ugyanis az elmúlt években áttörte a pornó és a mainstream média közötti határokat: a legnagyobb amerikai lapok közöltek róla portrécikkeket, és olyan komoly, nagyrészt tinilányokból álló internetes rajongótábora van, amilyen általában csak rendes filmsztároknak vagy popénekeseknek dukál.

De ez még mind semmi: Deent egyenesen a gondolkodó lányok pornósztárjaként jellemzik, aki pont azért lehetett sikeres, mert vele jelent meg a pornóban az a fajta színész, aki a női nézőket sem taszította. 2015-ben már nem nagyon van hírértéke annak, hogy nők is néznek pornót, mint ahogy annak sem, hogy nekik más szempontok a fontosak, mint az átlagos férfi pornónézőnek. Ebben az Origón két éve megjelent, remek Deen-portréban így fogalmazták meg ezt: „Míg a pornófogyasztó férfiaknak általában teljesen mindegy, hogy milyen férfi farka dugja azt a nőt, akire figyelnek a filmben – nem hiába tekintik a legtöbb férfi pornóst egyszerű kelléknek a forgatásokon –, addig a nők megnézik a férfiakat is. Én nem vagyok riasztó. Úgy nézek ki, mint egy olyan átlagos pasi, akivel bármelyik bárban összefuthat egy lány.”Deen lett tehát az a pornósztár, aki a filmjeiben jól bánik a partnereivel, nem csak szexuális eszközként használja őket, és ugyancsak a fenti portréból idézve „simogatja a nőket, megfogja a kezüket, sokat csókolózik, és amikor a pozíció engedi, folyamatosan a szemükbe néz, ezektől pedig sokkal kevésbé tűnik lelketlennek a szex”.

Sőt, még tovább is megy ennél: a fentiek miatt Deent feminista hősként kezdték kezelni a sajtóban (a pornó és a feminizmus kapcsolatáról ebben a cikkben írtunk bővebben), és ugyan ő maga ezt így kerek perec nem mondta ki, de az Elle augusztusi cikkében már odáig merészkedik, hogy „Nem tudom, lehet, hogy egy kibaszott feminista vagyok”, miután először nemmel válaszolt a kérdésre. Tehát ha van ember, akinek az imidzsének nagyon komolyan árt az, ha nemi erőszakkal vádolják, akkor ez James Deen.


Kértem, hogy ne csinálja

Stoya sem az a sztereotip pornószínésznő ám: nemcsak a megjelenésében ellentéte a „műmellű, tetovált szemöldökű, felfújt szájú lányoknak”, hanem a pornózás mellett futja neki arra is, hogy intelligens cikkeket írjon a New York Timestól az Esquire-ig számos elismert lapba, és van, ahol állandó szexuális tanácsadó rovatot is kapott. Neki is jóval komolyabb és sokrétűbb rajongótábora van a többi pornószínésznőnél, nem véletlenül nevezték őt és Deent a pornó álompárjának. Igaz, tavaly óta már nem alkotnak egy párt, de ez a kettőjüknek szentelt számos fanblog világát nemigen érdekelte egészen mostanáig.

Ezt az ideális világot rázta meg most Stoya rövid Twitter-bejegyzése: „Amikor csak egy pillanatra csatlakozol az internetre, és azt látod, hogy feministaként ünneplik azt az embert, aki megerőszakolt téged, az elég szar dolog.” Majd később bővebben is elmagyarázta, mi történt: „James Deen leszorított és megdugott, miközben kértem, hogy ne csinálja, és a biztonsági jelszavunkat is mondtam. Azóta már nem tudok mosolyogva bólogatni, ha szóba kerül a neve.”


Stoya


Deen vasárnap este ugyancsak a Twitteren utasította vissza a vádakat: „Példátlan vádakkal illetnek a közösségi médiában. Szeretném biztosítani a barátaimat, rajongóimat és kollégáimat, hogy ezek a vádak teljességgel alaptalanok. Tisztelem a nőket, és tisztában vagyok a határokkal szakmailag is és a magánéletben is” – írta Deen. Eddig tehát van két, egymásnak ellentmondó állítás. Aztán Deen korábbi barátnője, a szintén pornószínésznő Joanna Angel is rögtön Stoya mellé állt egy tweetben.

Hétfőn még kellemetlenebb lett az ügy Deen számára, miután két másik pornószínésznő is beszállt a saját sztorijával, és egyik sem vet jó fényt Deenre. Előbb egy Tori Lux nevű, ma már nem aktív pornós írta le a Daily Beasten, hogy még 2011-ben Deen arra kényszerítette, hogy szagolja meg a heréit, majd a torkánál fogva a földre szorította, párszor teljes erőből arcon ütötte, mielőtt a végén rá is ejakulált volna. A másik színésznő, Ashley Fires pedig azt mondta, nem is hajlandó Deennel együtt dolgozni, amióta az egyszer erőszakoskodni kezdett vele a zuhanyzóban, és csak az ismételt segélykiáltásai hallatán hagyta abba. Fires azt is mondta, hogy Deen később megfenyegette, nehogy bárkinek is beszéljen a történekről, míg Lux azt írta, azért nem állt elő korábban az ő sztorijával, mert egyszerűen félt.


Nagyon, nagyon, nagyon sokszor nem hisznek nekik

Bár a Twitteren rengetegen támogatták Stoyát a #standwithstoya hashtaggel, kár lenne tagadni, hogy szinte mindenütt, ahol írtak az ügyről, az „aki kurvának áll, ne csodálkozzon, ha megbasszák” típusú kommentek voltak túlsúlyban, mintha a pornóipar dolgozói lemondtak volna a jogaikról, és bárki kénye-kedve szerint használhatná őket a vágyai kiélésére. „Az emberek – beleértve a rendőrséget is – hajlamosak azt gondolni, hogy a szexuális iparágban dolgozva te magad választottad a bajt, és ezért nem is lehet téged megerőszakolni. Természetesen ennél semmi sem állhatna távolabb a valóságtól: ha valaki a szexiparban dolgozik, az nem egyenlő azzal, hogy őt nem is lehet bántalmazni” – fejtette ki ezt bővebben Tori Lux.

Hasonló indokokra hivatkozva döntött úgy a Frisky nevű weboldal főszerkesztője, hogy nem közöl több cikket Deentől, akinek eddig szexuális tanácsadó rovata volt a honlapon: „A megerőszakolt nőknek nagyon, nagyon, nagyon sokszor nem hisznek. Különösen igaz ez a szexiparban dolgozó nőkre, amikor az emberek valósággal rácsodálkoznak arra, hogy őket is meg lehet erőszakolni.”


Tori Lux


Ettől még nagyon sokan vannak, akik nem hisznek Stoyának, aki szerencsétlenségére nemcsak, hogy pornószínész, de még Deen barátnője is volt. Márpedig Amerikában még most is van olyan állam, ahol a házasságon belüli erőszakot enyhébben büntetik az alap nemi erőszaknál, és a párkapcsolaton belüli erőszak kategóriája is újdonság a közvélemény egy részének. Pedig ez is elég egyértelmű: ha valakit akarata ellenére kényszerítenek szexre, az akkor is bűncselekmény, ha az elkövető az áldozattal párkapcsolatban él, nem pedig csak akkor, ha egy vadidegen az illető.

Mindezektől eltekintve persze adott az a lehetőség is, hogy Stoya nem mond igazat, de miután ilyen sokan felsorakoztak mellette (köztük olyan nő is, aki már nem is aktív pornószínész), James Deennek elég nehéz lesz innét megfordítania a meccset, és újra meggyőzni a világot arról, hogy ő tényleg tiszteli a nőket – még akkor is, ha azok a pornóiparban dolgoznak.