Micimackó és Harry Potter az offshore botrány főszereplői

Fotó: AFP / RODRIGO ARANGUA

-

Egy náci apától származó német jogász és egy panamai író-politikus a tulajdonosa annak a panamavárosi ügyvédi irodának, amely a világméretű offshore botrány középpontjába került. Mindketten milliomossá váltak abból, hogy államfőknek, diktátoroknak, celebeknek, drogbáróknak segítettek tisztára mosni a pénzüket. Ők azt állítják, soha nem találkoztak az igazi tulajdonosokkal, csak a „Harcosról”, a „Fiúról”, „Micimackóról” vagy „Harry Potterről” tudtak.


A Panamaváros tengerparti sétányán magasodó felhőkarcolók árnyékában áll annak az ügyvédi irodának az épülete, amely vasárnap este világszerte hírhedtté vált a tömeges offshore ügyletei miatt. A háromemeletes csupa üveg épület előtt biztonsági őrök állnak, olvasható a Süddeutsche Zeitung helyszíni riportjában.

Az épületbe egyszerű földi halandó nem léphet be. A most nyilvánosságra került belső e-mailekből kiderül, hogy a recepción külön lista van a nemkívánatos személyekről, és közöttük előkelő helyet foglalnak el az újságírók.


Az ügyvédi iroda, nagyon egyszerűen szólva, abból él immár több évtizede, hogy üzletembereknek, politikusoknak, államfőknek, diktátoroknak, celebeknek, drogkarteleknek, fegyverkereskedőknek és mindenféle bűnözőnek segített tisztára mosni a pénzt. Potom 1000 dollárért lehet rajtuk keresztül olyan offshore céget alapítani, amelynek a valódi tulajdonosa titokban marad. A cégnek világszerte 40 irodája működik, köztük Zürichben, Londonban és Hongkongban is van képviselete.


A Mossack Fonseca két nevet rejt, és ez részben talán megmagyarázza, miért pont a német sajtónak szivárogtathatták ki a közel 200 ezer itt alapított offshore cég adatait. Egyik tulajdonosa a német Jürgen Mossack, a másik pedig a panamai Ramón Fonseca. Mindkettő nagyon érdekes figura.


A Német

Jürgen Mossack 1948-ban született Németországban. Anyja bolti eladó, apja gépészmérnök, Jürgennek két testvére is született. A család a hetvenes évek elején vándorolt ki Panamába. A család múltjában akad még egy érdekes pont, ami némi magyarázatot ad arra, miért pont a közép-amerikai országot választották.


Jürgen Mossack


Az apa, Erhard Mossack a második világháború idején a halálfejes Waffen-SS tagja volt, aki később sok egykori bajtársához hasonlóan Latin-Amerikában próbált szerencsét. A szülők és Jürgen két testvére már a hetvenes években visszaköltözött Münchenbe. Külön érdekesség, hogy a Süddeutsche Zeitung rákérdezett Mossack apjának aktáira a német titkosszolgálatnál, mire azt a választ kapták, hogy bár vannak róla dokumentumok, de „ezek nyilvánosságra hozatala veszélyeztetné a Német Szövetségi Köztársaság és az ország egyik tartományának érdekeit”.


Jürgen Mossack Panamavárosban járt iskolába, majd itt végezte el a jogi egyetemet. Diplomája megszerzése után panamai és londoni ügyvédi irodákban dolgozott, majd 1977-ben megnyitotta saját irodáját Panamavárosban. Ebben az időben Panamát katonai junta irányította, amit 1983-ban Manuel Noriega diktatúrája váltott fel. Bár politikailag forró volt a talaj, ez Mossack üzletét egyáltalán nem befolyásolta.


A drogbáró

Noriega országa ugyanis ebben az időben a kolumbiai Medellín drogkartellek banki központjaként funkcionált. A Süddeutsche Zeitung szerint ennek a korszaknak az egyik legnagyobb drogbárója, a mexikói Caro Quintero bizonyíthatóan Jürgen Mossack ügyfele volt.

Quintero 1985-ben elraboltatott, megkínoztatott majd megöletett egy amerikai titkos ügynököt, mire az USA hajtóvadászatot indított ellene, és el is kapta. Quintero bebörtönzése előtt néhány nappal azzal jelentkezett egy közvetítő Mossack irodájában, hogy szeretne céget alapítani. Ebbe az offshore cégbe folyt be aztán a drogbáró vagyona, egy Costa Rica-i villával együtt. Az offshore cég névleges vezetője maga Jürgen Mossack volt. Mossack egy most nyilvánosságra került 2005-ös belső e-mailben Caróról ezt írja: „Caróhoz képest Pablo Escobar egy csecsszopó volt. Nem szeretnék azok közé tartozni, akiket a szabadulása után felkeres.” (A negyven évre ítélt Caro Quinterót 2013-ban egyébként egy mexikói bíróság szabadon engedte. 28 évet töltött börtönben.)


Caro Quintero, mexikói drogbáró


A panamavárosban csak „A Németnek” nevezett Mossackot az őt ismerők gyakorlatias embernek írják le, aki mint látható, az üzlet érdekében nem válogatja meg ügyfeleit. Nem a szavak, inkább a gyors és hatékony cselekvés embere. A lapnak azt is mondták róla, jobb vele lenni, mint ellene.

Mossack az elmúlt évtizedekben többszörös milliomossá vált. Az Altos de Golf villanegyedében él egy magas fallal elválasztott rezidencián. Ezen a környéken hatalmas terepjárók, drága luxusautók parkolnak. A villát kamerák, szögesdrótok, biztonsági őrök védik. Itt lakott két korábbi panamai elnök, és innen nem messze terült el Noriega diktátor rezidenciája is.


A regényíró és Harry Potter

Az ügyvédi iroda másik tulajdonosa a most 64 éves, panamai Ramón Fonseca Mora. Jogi és politológiai tanulmányokat végzett a panamavárosi egyetemen, és a jó nevű London School of Economicsben. Később dolgozott az ENSZ genfi irodájában is.

Fonseca emellett elismert író, novellista is. Több rangos díjat nyert. Kétszer kapta meg az 1942-ben alapított panamai Ricardo Miró irodalmi díjat. Az elsőt 1994-ben a Lepkék tánca című regényéért, 1998-ban pedig a Várossal álmodni címűért. Fonseca alapító tagja és első elnöke a Panamai Könyvszövetségnek, emellett elnöke az Angyalszemecskék Alapítványnak is.


 Ramón Fonseca Mora

Ramón Fonseca Mora


Míg Jürgen Mossack szinte végig a háttérben maradt, Fonseca igazi nehézsúlyú politikus és közéleti szereplő. Több elnök tanácsadójaként működött Panamában. Korábban elnöke, most elnökhelyettese a kormányzó Panameñista pártnak. Jelenleg is tagja a kabinetnek Juan Carlos Varela elnök mellett.

A Süddeutsche Zeitung az ügyvédi iroda mindkét tulajdonosát megkereste konkrét kérdéseivel, de választ nem kaptak azon az általános nyilatkozaton kívül, hogy mindenben betartják a vonatkozó törvényeket. Az ügyvédi iroda korábban is arra hivatkozott, hogy soha nem találkoztak és soha nem álltak kapcsolatban a náluk alapított offshore cégek valódi tulajdonosaival. A cégeket rajtuk keresztül mindig közvetítők, bankok és cégek megbízottai alapították.


Micimackó, Harry Potter

Micimackó


Az ügyvédi iroda ezeknek a bizonyos igazi tulajdonosoknak azért anonim e-mail címeket biztosított, hogy az üzletre rálátásuk legyen. Köztük volt „Micikmackó„, „A harcos”, „A fiú”, „A lány”. Szerepelt az álnevek között a Harry Potter regények börtöne, az „Azkaban” (vajon miért?), sőt maga Harry Potter is. Egy most nyilvánosságra került, 2008. április 30-i e-mailban például az ügyvédi iroda ezt írta „Micimackónak”:


Tisztelt Uram! Hivatkozunk a Harry Potterrel lezajlott találkozónkra és két nappal ezelőtti telefonhívásunkra.