Michael Moore Trumpföldön járt

Fotó: AFP / JASON CONNOLLY

-

A Kóla, puska, sültkrumpli Oscar-díjas dokumentumfilm rendezője, Michael Moore „meglepetés dokumentumfilmmel” kampányol Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt ellen.


A rendező Michael Moore in TrumpLand (Michael Moore Trumpföldön) című munkáját szerdától egy hétig játsszák New York-i és Los Angeles-i mozik – írta kedden a New York Times online kiadása.

A provokatív alkotásairól híres rendező korábban a fegyverviseléssel, az iraki háborúval és az amerikai egészségügyi rendszerrel szembeni ellenérzéseit is megfogalmazta filmjeiben.

Az új, több mint egyórás dokumentumfilm az October Surprise (Októberi meglepetés) című egyszemélyes előadásából készült, amellyel Ohióban lépett fel a közelmúltban. A filmet egy New York-i moziban kedden este ingyen lehetett megtekinteni, a mozi előtt több százan álltak sorba, hogy bejussanak a vetítésre.

Az első kritikák – köztük a The Hollywood Reporter írása – jó szándékú kísérletként méltatták, amellyel Moore megpróbálta „emelni a végsőkig polarizált elnökválasztási diskurzus színvonalát”, ám a vélemények szerint a film nem lesz képes arra, hogy a Trump-szavazókat meggyőzze.

Közben a filmvilág számos sztárja sorakozott fel Hillary Clinton demokrata elnökjelölt mögé, és erősített bele a kampányba a megválasztásáért. A többtucatnyi híresség között van Barbra Streisand, Billy Cristal, Julia Roberts, Helen Mirren és Lena Dunham is. Hétfőn a Broadwayn szerepeltek egy adománygyűjtő előadásban, amelyet online is közvetítettek.

Robert Downey Jr., Neil Patrick Harris, Don Cheadle, Julianne Moore és mások pedig az interneten elérhető Save the Day-kampányban vállaltak szerepet, amely videóüzenetben győzködi a szavazókat, hogy ne voksoljanak a republikánus Trumpra.