Michael Jordan ismét mélyen a zsebébe nyúlt

Fotó: Getty Images / Jamie Squire

-

Az egykori NBA-s klasszis nem először adományozott több millió dollárt a feketék ügyéért.


Az USA egyik legnagyobb sportolója, Michael Jordan eddig még nem nyilvánult meg közéleti témákban – sőt a feketék elleni rendőri túlkapások és a dallasi merényletek után még napokig nem foglalt állást a témában.


Később azonban Jordan egy közleményt adott ki, amelyben megjegyzi, hogy büszke amerikaiként aki értelmetlen erőszak következtében veszítette el apját , mélyen felkavarják azok a halálesetek, amikor hatóságok tagjai ölnek meg feketéket, ahogy feldühíti az is, hogy gyáván, gyűlölettől vezérelve gyilkolnak rendőröket az országban.


Úgy neveltek a szüleim, hogy szeressem és tiszteljem az embereket, függetlenül bőrszínüktől vagy hátterüktől. Ezért is szomorít el, és frusztrál az a megosztó beszédmód, és az etnikai feszültség, ami mostanában csak egyre rosszabb lesz. Tudom, hogy ez az ország jobb ennél, és én sem lehetek többet csendben.

Jordan hozzátette, látja, hogy sok feketének mások a tapasztalatai a hatóságokkal, mint neki, az ünnepelt sztárnak. Ezért a rendőrfőnökök nemzetközi egyesülete által létrehozott alapítványt és az NAACP jogvédő alapítványt 1-1 millió dollárral támogatja, mivel ezek a kezdeményezések a feketék és rendőrök közti kapcsolat javítását tűzték ki célul.


Kiváltságosként akar tenni a fekete kisebbségért


Most ismét egy újabb adománnyal akar a fekete közösség ügyében tenni: 5 millió dollárral támogatja azt az egyedülálló múzeumot, ami az Afroamerikai Történelem és Kultúra Múzeuma (Museum of African American History and Culture) néven fog megnyílni a következő hónapban Washingtonban. Az új múzeum sportrészlegét Michael Jordanról fogják elnevezni.