Miami Vice, Pókember, Madonna - retrónaptár 2014-re

Fotó: AFP / The Picture Desk / AFP / The Picture Desk

-

HÁTTÉR

Spórolni ugyan nem lehet az ismétlődő naptárakkal, az idei trendek helyett azonban kereshetünk rég lejárt, viccnek jó sztárokat a falra. Tettünk egy kört az Ebayen.


Belegondoltak már, hogy összesen csak tizennégy fajta naptár létezik? Minden év kezdődhet hétfőn, kedden, szerdán és így tovább, az eddig hét. És négyévente van szökőév, ami megduplázza a lehetőségek számát. Amíg nem jön egy újabb naptárreform, ennyivel kell beérni. A tizennégy naptár ismétlődése már jóval érdekesebb mintát mutat. Két varázsszám van, a tizenegyes és a hatos. Kétszer tizenegy évig kell várni, hogy ugyanaz a naptár legyen, a harmadik ismétlési ciklus rövidebb, akkor csak hat évnek kell eltelnie. Így lesz 2014 pont olyan, mint 2003, 1997 vagy 1986 volt. A jelenség elsősorban nem matematikai problémaként vagy információs morzsaként érdekes. Lehetőséget kínál arra, hogy a napokat jól megjelenítő, ám egy-két évtizeddel korábbi naptárakat szerezzünk be. Idén újra menő lehet Hulk Hogan pankrátor, újra ki lehet rakni a falra a Spice Girls-t vagy a mindig menőnek számító X-aktákat is.

Retrókúl: 1986

Lassan már nem csak azt lehet mondani a neonszínű, válltöméses nyolcvanas évekről, hogy gáz volt. Egész raklapnyi olyan kultúrterméket találni, amit ironikusan ma is ki lehet akasztani a falra. Ott van rögtön a 86-ra pályájának sokadik csúcsára érkező Hulk Hogan. Naptár kell a garázsba? Egy lépéssel se menjünk tovább.


A nyolcvanas évek voltak Rambó évei is. A First blood ugyan 1982-ben jött ki - ez majd 2021-ben lesz újra érdekes - 1986 viszont tele volt a Rambo II-vel. Aki pedig nem az acélosan néző, fiatal Sylvester Stallonét szeretné, de akciósztárra vágyik, az találhat Schwarzeneggeres naptárakat a Kommandóból származó fotókkal.


Az év igazi klasszikusa persze a második évadában járó Miami Vice sorozathoz kiadott, fehér Ferrari Testarossás naptár. Fel is verték az árát az eBay-en, több ezer forintot is elkérnek egy példányért. De befektetésnek számít, 2025-ben ismét sokat fog érni!

Retró: 1997

A kilencvenes évek vége közelebb van a mához, mint '86 volt, ennek megfelelően kevésbé menő. Viszont sokkal több érdekességet tettek fel ebből az évből az eBayre. A filmes naptárak közül közül csak azért nem nyer kiütéssel A függetlenség napja (12 dollár plusz szállítás), mert ebben az évben volt húsz éves a Csillagok háborúja is. (Ellendrukkereknek pedig Star Trek: The Next Generation.

-


Az aktuális sorozat az X-akták volt, aminek 1996-ban kezdődött a negyedik évadja. Szülői tiltás ide vagy oda, minden gyerek tudta, hogy hol van az igazság. Most már tíz dollárért lehet Mulderes és Scullys naptárat kapni. Az egyhavi zsebpénz sincs.


Zenéből igazi gyűjtői darabnak számít az első Spice Girls naptár, amiből egy példányt sem találtunk az aukciós oldalakon. Lehet helyette Kiss-szel és Iron Maidennel vigasztalódni.

Alig használt: 2003

Ilyenkor derül ki, hogy ki az igazi sztár. Az 1986-ban sztárnak számító Hulk Hogannel 2003-as naptárat is lehet találni az eBayen. Kicsit öregebbnek tűnik, de ugyanolyan bajuszos! Pankrátorok helyett válogathatunk a popkultúrából is. Felsorolás jelleggel van Hulk, Pókember, Farscape (emlékszik még bárki erre?), természetesen Star Trek, illetve a klónokkal és robotokkal telepakolt Star Wars is.

spiderman


Abba pedig egyenesen rémes belegondolni, hogy a távolinak tűnő évben mutatták be a Gyűrűk ura trilógia második filmjét a mozikban. Egymás ellen se kell licitálni, annyi egy gyűrűs, Gollamos, Frodós poszterekkel és naptárakkal.

lotr

-


Még jobb, viszont drága vételnek tűnik ebből az évből, egy bontatlan Hellboy naptár. A képregényhősről szóló filmekről még pletykák sem reppentek fel, a lapokon Mike Mignola rajzai láthatók.

Zenéből igazán erős indulót nem találtunk. Shakira tűnik igazán frissnek, de van koncertfotós Madonna naptár is. Aki pedig a 86-os és 97-es Kiss cuccokról lemaradt, válogathat a 2003-as évjáratból.