Mialatt a törökök megegyeztek az EU-val, feltartóztattak 2000 migránst

Fotó: AFP / BULENT KILIC

-

Közel kétezer, a görögországi Leszbosz szigetére igyekvő migránst tartóztatott fel pénteken a török parti őrség – számoltak be török tisztségviselők Ankarában.


Musztafa Nazmi, a törökországi Dikili körzet kormányzója a Reuters hírügynökségnek úgy nyilatkozott, kizárólag saját körzetében mintegy háromszáz migránst állítottak elő, amikor megpróbáltak az Égei-tengeren keresztül Görögországba jutni.


A török hatóságok a parti őrség hajóit és helikoptereket is bevetettek egy nagyszabású műveletben, amely során szárazföldi szállásokon és a tengeren is fogtak el migránsokat. Többségük szíriai vagy afganisztáni. Kikérdezik őket a hátterükről, hogy eldönthessék, mi legyen velük.

Eközben a török miniszterelnök és az uniós vezetők pénteki brüsszeli csúcstalálkozójukon megállapodtak az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezményről. Ettől azt várják, hogy Ankara lezárja a Görögországba vezető tengeri utat, amelyet tavaly egymillió bevándorolni szándékozó ember használt Nyugat-Európa felé.

Mindazokat az illegális migránsokat, akik most vasárnapot követően mégis megérkeznek Törökország felől a görög szigetekre, vissza fogják küldeni. A kitoloncolás április 4-én kezdődik.