Mi vár most a magyar válogatottra?

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-


A fociválogatott a norvégveréssel 1972 óta először szerepelhet Európa-bajnokságon 2016 nyarán, Franciaországban. Nehéz elhagyni az évtizedes beidegződéseket, de most megtehetjük: nincs több idegtépő számolgatás, navigáció a selejtezők és pótselejtezők poklában.

Helyette egyszerűen megnézzük a december 12-i sorsolást, ahol kiderül, milyen csoportba kerülünk az Eb-n. Mivel kiemelések vannak, garantáltan kap majd nehézsúlyú ellenfelet a csapat. Összesen négy kalap van, erősségi sorrendben. Magyarország a harmadik kalapba kerül, ha valamelyik kiemelt pótselejtezős csapat (Ukrajna, Svédország, Bosznia-Hercegovina) kiesik, ha viszont nem, akkor a negyedikbe.


A rendszer

Franciaország rendezőként automatikusan a A1-es lesz, tehát az A csoport első helyen kiemelt csapata. Az első kalapba öt válogatott került még: Spanyolország, Németország, Anglia, Portugália és Belgium.

A második kalapban Olaszország, Oroszország, Svájc, Ausztria és Horvátország található, illetve még egy csapat, amelynek kilétét egyelőre nem tudjuk. A kiemelés ugyanis az UEFA-rangsor alapján készül, ám csak a pótselejtezők visszavágójának lejátszása után. A fenti ötös biztosan befér a második kalapba, de a Csehország, Lengyelország, Románia közti sorrend változhat még.

Egyelőre három párharc még nem zárult le: ma este Írország–Bosznia-Hercegovina meccs lesz (1-1-ről folytatódik a párbaj), kedden Szlovénia–Ukrajna (0-2-ről) és Dánia–Svédország (1-2-ről) találkozókat rendeznek.

Ettől függetlenül biztosan a negyedik kalapba kerül Izland, Wales, Albánia és Észak-Írország. Kérdéses még Szlovákia, Magyarország és Törökország kiemelése, illetve az, hogy kik jutnak tovább a pótselejtezőről.