Mi történt ma Ukrajnában? – Összefoglaló

Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko / MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

A kijevi Függetlenség terén (Majdan) még mindig kitartanak a kormányellenes tüntetők, annak ellenére is, hogy kedden véres összecsapások voltak a rendőrökkel. Szerdán délután a biztonsági szolgálat (SZBU) bejelentette: „országos terroristaellenes műveletet” indít. Az ukrán hadsereg innentől kezdve használhatja fegyvereit és korlátozhatja a forgalmat is a tüntetők között lévő „szélsőségesek” semlegesítése céljából. Külföldi vezetők is reagáltak a történtekre: Az Európai Unió és az Egyesült Államok az ukrán vezetők elleni szankciókra készül, Oroszország viszont puccskísérletnek tartják az Ukrajnában történteket.


A rendőrség reggel lezárta Kijev központját, a metró nem járt, a főutcán zárva voltak az üzletek. Az ország keleti részéből félezer fős, teljes fegyverzettel felszerelt ejtőernyős osztagot irányított át a védelmi tárca Kijevbe. Pavlo Lebegyev ügyvivő védelmi miniszter közölte, hogy a fegyverraktárak védelmére csoportosította át az egységet  – jelentette Kovács Andrea, az MTI kijevi tudósítója. A kormány puccskísérlettel vádolta meg az ellenzéket. „Ez az emberek manipulálása, kísérlet az erőszakos hatalomátvételre” – jelentette ki Szerhij Arbuzov kijelölt kormányfő a szerdai kormányülésen. Hajnalban az ukrán államfő honlapján arra kérte az ellenzéket, hogy határolódjanak el a radikálisoktól. Viktor Janukovics úgy vélte, az ellenzék „túllépett egy határt” azzal, hogy fegyverbe szólította az embereket. A bűnösöket felelősségre fogják vonni - hangoztatta. A tüntetések áldozatainak emlékére pedig országos gyásznapot rendelt el csütörtökre. A Majdan tér a tüntetések előtt és után:

Screen Shot 2014-02-19 at 19.54.41

Kora délután a Függetlenség terén mintegy 10 ezer tüntető és a belügyi alakulatok mintegy ötezer tagja tartózkodott. A téren minden kiégett, a járdákból szinte minden utcakövet felszedtek a tüntetők. Egészségügyi források szerint az előző nap kitört zavargások 26 áldozata közül 19-en lőtt seb következtében vesztették életüket. A sebesültek száma meghaladja az ezret. Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) szerdán délután bejelentette: „terroristaellenes műveletet” indít az egész országban a radikális csoportok ellen, amelyek szerinte felelősek az erőszak kiújulásáért. Az ukrán hadsereg innentől kezdve használhatja fegyvereit és korlátozhatja a forgalmat is a tüntetők között lévő „szélsőségesek” semlegesítése céljából. Az SZBU szerint több mint 1500 lőfegyver és 100 ezer lőszer került a tüntetők kezébe, ezekkel – úgy vélik – szándékos erőszakcselekményeket, gyújtogatásokat, gyilkosságokat túszejtéseket hajtanak végre. - - Arszenyij Jacenyuk, a Haza (Batykivscsina) párt frakcióvezetője cáfolta, hogy az ellenzék provokálta a vérontást Kijevben. Erről azután nyilatkozott, hogy Vitalij Klicskóval, az Ütés (UDAR) és Oleh Tyahnibokkal, a Szabadság (Szvoboda) elnökével együtt európai uniós, illetve amerikai és kanadai nagykövetekkel találkozott. Leszögezte, hogy az ellenzék elítéli és sohasem támogatta az erőszakot és a fegyveres szembenállást. Követelte, hogy büntessék meg mindazokat, akik fegyvert ragadtak. A rendvédelmi erőket pedig felszólította, hogy hagyjanak fel a fegyverhasználattal. Kormányellenes tüntetők kikiáltották a politikai autonómiát szerdán a nyugat-ukrajnai Lembergben (Lviv), miután  az éjszaka  ötezer tüntető ártalmatlanná tette a helyi rendőrséget, és fegyvereket zsákmányolt laktanyájukból. Ungváron tüntetők elfoglalták a megyei állami közigazgatási hivatal épületét, de a megyében ennek ellenére nyugodt a helyzet. Itt olvashatják szerdai percről-percre összeállításunkat az ukrán helyzetről.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Viktor Janukovics ukrán elnökkel szerdán folytatott telefonbeszélgetésében az ukrán kormányzat különleges felelősségét hangsúlyozta az erőszak elkerülését és az emberi jogok, az alapvető szabadságok tiszteletben tartását illetően. Elítélte a „minősíthetetlen és tűrhetetlen” ukrajnai eseményeket Francois Hollande francia elnök és Angela Merkel német kancellár, és megerősítették, hogy az elkövetőket szankciókkal sújtják majd. Hasonló szankciók várhatók az egyesült Államoktól is. Az ukrajnai helyzet felmérésére Kijevbe látogat csütörtökön Laurent Fabius francia, Frank-Walter Steinmeier német és Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter. „Ez már tényleg háború” – ezzel a szöveggel tette ki a képet az EuroMaidan Twittere „Ez már tényleg háború” – ezzel a szöveggel tette ki a képet az EuroMaidan Twittere A látogatás után az uniós tagországok külügyminiszterei rendkívüli brüsszeli tanácskozásukon büntetőintézkedések bevezetéséről, valamint arról egyeztetnek, hogy a szankciók kikre vonatkozzanak, és milyen jellegűek legyenek. Az Egyesült Államok eközben érvénytelenítette több ukrán tisztségviselő vízumát – jelentette be szerdán Kijevben tartott sajtóértekezletén az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete. Olyan személyekről van szó, akik az Egyesült Államok szerint közvetlenül kapcsolatba hozhatók az erőszak alkalmazásával. Magyarországnak is készen kell állnia, ha elszabadulnak az indulatok. Bohuslav Sobotka cseh kormányfő úgy véli, ha tovább éleződik a válság Ukrajnában, és ukrán menekülthullám fenyegetné Közép-Európát, Magyarország mint a V4-ek elnöke kezdeményezni fogja a belügyminiszterek találkozóját. - - Mindeközben Moszkvában államcsínykísérletnek tartják mindazt, ami Ukrajnában történik, és határozottan elítélik a szélsőségesek erőszakos fellépését - jelentette ki az orosz államfő szóvivője. Dmitrij Peszkov elmondta, Vlagyimir Putyin orosz államfő az éjjel telefonon beszélt Viktor Janukovics ukrán elnökkel, és amellett foglalt állást, hogy a rendezés kizárólagosan a törvényes hatalom révén lehetséges. Az orosz elnöki szóvivő közölte, hogy az orosz és az ukrán államfő is a szélsőségeseket teszi felelőssé az Ukrajnában kialakult helyzetért.