A mosogatógép és a klíma a magyar státuszszimbólum, nem a mobiltelefon

Fotó: Pixabay

-

Autója a családok kétharmadának van, mosógépből is jól állnak. A klíma azonban ritkaság.


Az úgynevezett tartós fogyasztási cikkek közül a mobiltelefon a legelterjedtebb. Automata vagy félautomata mosógéppel is rendelkezik a magyar háztartások többsége - derül ki egy friss - egyébként 2013-as - KSH-s adathalmazból.


A különböző készülékeknél (plazmatévé, digitális fényképező stb.) azonban jelentős eltérések vannak annak fényében, hogy az adott család melyik jövedelmi szintbe tartozik. Például leggazdagabbak háromnegyedének van autója, a legszegényebbeknél azonban 34 százalékos az arány. A klíma számít a legkevésbé elterjedt berendezésnek: a háztartások 5 százalékának van, és a gazdagoknál is csak 12 százalékos az arányuk. Az alábbi adatgrafikából minden kiderül.Érdekes például, hogy a legalacsonyabb jövedelmi szintbe tartozó háztartásoknál a mobiltelefonok száma magasabb, mint a leggazdagabbaknál. Ahogy a sima színes tévéknél is ez a helyzet. Bár a KSH adatsora ehhez nem fűz magyarázatot, arról lehet szó, hogy az alacsony jövedelemszintű családokban egyszerűen többen vannak, azaz több - feltehetően olcsóbb - mobilt és színes tévét használnak. Ha korszerűbb LCD-tévéket és plazmatévéket nézzük, akkor már látszik, hogy a gazdagabbaknál jóval több ilyen készülék van.
A szegénységet, társadalmi kirekesztettséget bemutató úgynevezett úgynevezett "anyagi deprivációs rátáról" szóló korábbi adatok is összhangban vannak azzal, hogy a színes tévé már szinte valamennyi háztartásban megtalálható: 2012-ben 0,6 százalékos volt azok aránya, akik anyagi okokból nem engedhették meg maguknak a színes tévét. Az anyagi depriváltságot meghatározó kilenc paraméter közül így a színes tévére vonatkozó érték volt a legalacsonyabb. ("Az úgynevezett "anyagi deprivációs rátát" és a "súlyos anyagi deprivációs rátát" egyébként kilenc, az anyagi helyzetet jellemző paraméter alapján számítja a KSH. A kilenc probléma - paraméter - a következő: lakással vagy hiteltörlesztéssel összefüggő fizetési késedelem; nincs pénz a váratlan kiadásokra; anyagi okokból nincs telefon, mosógép, színes tévé vagy autó; nincs pénz egyhetes üdülésre; kétnaponta nincs pénz húsra; valamint a lakás megfelelő fűtését képtelen megoldani. Ha a kilenc paraméterből három igaz egy háztartásra, akkor anyagilag depriváltnak, ha pedig négy, akkor anyagilag súlyosan depriváltnak számít. Erről itt olvashat bővebben.)


A Buksza megjegyzése: az adatok átlagokat mutatnak, ettől lényegesen eltérő darabszámok lehetnek egy-egy háztartásban. Mint ahogy az is tény, hogy attól még, mert valakinek van mosogatógépe vagy klímája, nem feltétlenül lesz gazdag. Mindenesetre a statisztika ezt mutatja.