Mi mindent vett a kormány 235 milliárd forintért

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

A kabinet tavaly hétszer annyit költött az állami tulajdon növelésére, mint amennyire eredetileg felhatalmazást kapott az Országgyűléstől. A most benyújtott zárszámadási törvényjavaslat szerint az energiaipar, a távközlés és a pénzügyi ágazat volt a fő célpont.


Az állami tulajdoni részesedések növelésére eredetileg 33,7 milliárd forintot szánt a költségvetés 2014-ben. A módosítások ezt az összeget tornázták fel 235,5 milliárd forintra. A most benyújtott törvényben a kormány a következő kiadásokkal számolt el.


Az állami tulajdonú társaságok közül az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. részesült a legjelentősebb összegű tőkeemelésben. Az MVM a 79 milliárd forintból vásárolta meg a Főgázt. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő további 10,1 milliárd forintért vásárolta meg az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. részvényeinek 100%-át. Utóbb a tulajdonosi jogokat átadták a Miniszterelnökségnek, egészen 2026-ig tartó hatállyal.

Összegét tekintve a második legnagyobb forrás az Antenna Hungária Zrt. megvásárlására jutott. Az 56 milliárd forintból a részvénycsomagot első lépésként az NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. vásárolta meg tulajdonosi kölcsönből. Ezt követően az állam – e kölcsön és kamatai megfizetésének beszámításaként – megvette a részvénycsomagot a társaságtól.

A hulladékgazdálkodásban a fokozottabb állami szerepvállalást is szolgálta az AVE Magyarország Kft. megvásárlása – tartalmazza a zárszámadási törvényjavaslat. A társaságot (illetve társaságcsoportot) a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. vásárolta meg, aminek fedezetét a 14 milliárd forintos állami tőkeemelés adta.

Az MKB Bank megszerzése 55 millió euróba került. Az MKB Bank megvásárlásával kapcsolatos kiadásokra 17 milliárd forintot fordítottak.

Az MNV mindezeken túl még további 55,8 milliárd forintot költött, egyebek között tankönyvkiadóra, tokaji borászati cégre, vasúti járműgyártóra és a Millenáris mellé tervezett új budai ingatlanokra.