Mi már tudjuk, ki lesz az új NATO-főtitkár

Fotó: AFP / NTB scanpix / CORNELIUS POPPE / AFP / NTB scanpix / CORNELIUS POPPE

-

Jens Stoltenberg egykori norvég kormányfő tűnik a legesélyesebbnek a posztra.


Zajlik a jelöltkeresés a NATO főtitkári posztjára. A norvég Aftenposten most arról számolt be, hogy az egyik főesélyes Jens Stoltenberg, akit a brit miniszterelnök, David Cameron és a francia elnök, Francois Hollande is támogatásáról biztosított. Korábban Obama és Angela Merkel is jelezte, szívesen venné a korábbi norvég kormányfő jelölését. Vagyis a NATO legbefolyásosabb országai mind Stoltenberg mögött állnak – írja az Aftenposten, amely a norvég lapnak nyilatkozó bennfentes forrásokra hivatkozva közölte a fenti információkat.

Skandináv uralom, mediterrán kihívók

A jelölés már gyakorlatilag a hét eleji hágai nukleáris csúcson eldőlhet, de a dán Anders Fogh Rasmussen utódjának formális kiválasztására várhatóan az április elsején és másodikán tartandó uniós külügyminiszteri találkozón kerülhet sor. Stoltenberg ellenfelei között tartják számon az egykori olasz külügyminisztert, Franco Frattinit, a lengyel külügy vezetőjét, Radoslaw Sikorskit és az Európai Bizottságot vezető Jose Manuel Barrosót is.


- - A NATO-főtitkári posztra esélyesnek tartott Stoltenberg kétszer vezette országát, Norvégiát: 2000–2001-ben, valamint 2005 és 2013 között. Az 55 éves politikus 1993 óta képviselő, 2002 óta a norvég Munkáspárt vezetője. Miniszterelnökségei előtt gazdasági és ipari és pénzügyi minisztériumokban dolgozott különböző pozíciókban. Az ENSZ éghajlat-változási különmegbízottjaként is tevékenykedik – innen lehet ismert a nemzetközi politikai szereplők számára, jó eséllyel itt végzett munkája alapján tarthatják alkalmasnak a katonai szövetség vezetésére. A 2013 szeptemberében elveszített választás kampányában forgott a neve utoljára a nemzetközi médiában. Ekkor ugyanis a rossz közvélemény-kutatási adatokból kiindulva leforgatott egy rendhagyó kampányvideót: „Mátyás királyt” játszva taxisofőrként fuvarozta az embereket. Csakhogy a forradalmi újításnak szánt videóról kiderült, hogy hazugságon alapult, ugyanis az utasok fizetett statiszták voltak.

Földi Bence