Mi lesz velünk XP nélkül?

Fotó: Marjan Lazarevski (Flickr CC-BY-ND) / Béla Fotós

Az XP abban különbözik Gyurcsány Ferenctől, hogy még szavazást sem kell nyitni arról, hogy halott-e. A Microsoft 2014 áprilisában megszüntet minden támogatást az akkorra a tizenharmadik évét is betöltő operációs rendszerhez. A gépek tovább fognak működni, az XP-ben talált hibákat viszont már nem javítják, a telepített rendszerek pedig lassan szét fognak korhadni, mint az avar.


Egy kiskaput hagyott magának a Microsoft: ha óriási kritikus hibát találnak a több mint tíz éves rendszerben, akkor azt a Microsoft javítani fogja. Egy új féregvírus például még biztos nem lenne elég fenyegetés, egy internetes világvége ellen viszont összehívná a Microsotf XP-s biztonsági csoportot. Nem érdemes arra építeni, hogy gyakran lesz vészhelyzet. Inkább mondjuk az alternatívákat és segítünk csomagolni.

Ne internetezzen!

Nem viccnek szánjuk, vagyis csak félig. Teljesen jó megoldás lehet az XP-s gép elszigetelése a hálózattól, ha van a lakásban egy másik gép, amin lehet facebookozni, csetelni, filmeket letölteni. Az információbiztonsági szaknyelv légrésnek nevezi azt, amikor egy gép egyáltalán nem csatlakozik az internetre, hogy ne fertőződhessen meg. A nukleáris létesítményekben, katonai intézményekben előfordul ilyen védelem, de otthon is könnyű megvalósítani: ki kell húzni a drótot. A tényleg csak zenehallgatásra és szövegszerkesztésre használt gépek esetében ez a legegyszerűbb megoldás. A vírusok ellen még így is kell védekezni, hiszen egy fertőzött pendrive-val könnyen tönkre lehet tenni az oxigénsátorban őrzött XP-t.


Vegyen új operációs rendszert!

A Windows 7 minden kétséget kizáróan remek rendszer lett. Akinek van a polcon egy telepítőlemeze, amit eddig óvakodott használni, az most lásson neki a telepítésnek. Az elfekvő telepítőlemezzel nem rendelkezők jobban járnak a Windows 8 megvásárlásával, különösen most, hogy már majdnem visszarakták bele a Start menüt. A rendszer telepítési követelményei meglehetősen alacsonyak: legalább 1 gigahertzes processzor, 1 gigabájt memória és 16 gigabájt merevlemez kell neki. A Microsoft kiadott egy frissítési segéd nevű programot is (a lap alján rejtették el), amely megmondja, hogy fog futni a Windows 8 a gépen. A fekete leves az, hogy az új Windows ára 30 ezer forintnál kezdődik.


Vegyen számítógépet!

Jön a karácsony, oda igazán be lehet suszterolni valahogy egy új gépet. Különösen ha nem is teljesen új, hanem felújításon átesett irodai vas. Ilyeneket már 40 ezer forintért lehet venni, jellemzően jár hozzájuk egy év garancia, legális Windows 7 vagy 8, ha jó alkut sikerül kötni, akkor még egy monitor is. A laptopok drágábbak, hetven-nyolcvanezer forint körül jönnek szembe az első jó Windows 7-es darabok. Százezer forinttól pedig elkezdődnek a teljesen új gépek.


Egy jó kis Linux?

Az ingyenes operációs rendszereket is elérte a kísérletezés az elmúlt években. Míg régen a legtöbb felülete úgy nézett ki, mint egy kicsit szögletesebb Windows XP, mára sokkal egyedibbé váltak. Ezzel részben el is veszett az az előnyük, ami miatt pótlékként ajánlottuk volna ezeket.  A felület nem csak kialakításában változott, hanem szebb is lett, ami viszont erőforrásokat igényel. A Xubuntu nevű Linux-verzió még azt hirdeti magáról, hogy a régi gépeken is remekül fut, az új Ubuntu viszont nagyon lassú tud lenni egy tíz éves irodai PC-n. Összességében Linuxot nem azért kell telepíteni, mert az a vacak gépre való Windows, saját előnyei és hátrányai vannak.

Az óra ketyeg

Szerencsére nem máról holnapra kell dönteni, hogy mégis mit csinálunk az XP-s gépekkel. Ez azért is nagyon megnyugtató, mert a Rankings.hu adatai szerint a magyar internetezők közel egyharmada még a Microsoft 12 éves rendszerét használja. Az arány a nemzetközi mérések szerint is hasonló, 1-2 százalék eltérés van az újabb Windowsok javára.  

Háttérkép: Marjan Lazarevski, Bill Gates képek: AFP PHOTO/Jeff Christensen, Henny Ray Abrams és Stan Honda