Mi lesz ebből, ha már a szaúdiak is megszorításokat vezetnek be?

Fotó: Getty Images/iStockphoto / Tijl Vercaemer

-

Az új király pénzügyi nagyvonalúsága és a kőolaj világpiaci árának a felére csökkenése megrogyasztotta a szaúdi gazdaságot.


Egy titkos feljegyzés szerint Szalman szaúdi király példátlan megszorításokkal próbálja kordában tartani a költségvetést, miután az olajárak csökkenése meglehetősen érzékenyen érinti a szaúdi gazdaságot. A szaúdi kormány tiltólistára tette az autók és bútorok vásárlását, megnyirbálta az utazási és infrastrukturális költségvetést – derült ki a kiszivárgott belső kormányzati dokumentumokból. Rijád évek óta a legsúlyosabb pénzügyi válsággal néz szembe az alacsony olajárak miatt, a királyság költségvetési hiánya a GDP csaknem 20 százalékát fogja kitenni idén a várakozások szerint. A szaúdi király által kezdeményezett megszorítások minden minisztériumot érintenek.

Az olaj világpiaci ára tavaly csaknem a felére csökkent a túlkínálat miatt, a kőolajon kívül pedig másból nem nagyon van bevétele Szaúd-Arábiának. De a mostani helyzet kialakulásában magának a királynak is szerepe lehetett. Szalman király januárban lépett a trónra a féltestvére, Abdallah király halála után, és ezt a jeles eseményt szokatlan nagyvonalúsággal ünnepelte, például minden állami alkalmazottnak plusz egyhavi fizetést ítélt meg.