Mi lenne itt, ha Orbán az amerikai fociért rajongana?

-

Első meccsén 19 pontos vereséget szenvedett a magyar amerikaifoci-válogatott, amelynek megalakulására tíz évet kellett várni. Gyakorlatilag nincs olyan stadion, ahova beengednék őket, ezért a romokban heverő Építők pályán rendezték meg a meccset. Így is kilátogatott 4500 ember a Népligetbe – messze lepipálva az NB I-es focimeccsek nézőszámát –, a vereség ellenére kiváló hangulatot teremtettek és hősként ünnepelték a magyar csapatot. Már csak a körülményeken kellene javítani, de a játékosok ezen nem zsörtölődnek, mint mondják: „ebből erőt merítve kell utat törnünk magunknak, hiszen ez egy ilyen sport.”


A legzsúfoltabb ötödik kerületi kisutcákat idézve mindenhol autók álltak vasárnap délután a népligeti Építők pálya körül, az eredetileg tervezett helyszín, a BVSC stadionja helyett ugyanis itt rendezték meg a magyar amerikaifoci-válogatott első mérkőzését. A Szőnyi úti létesítmény néhány nappal a meccs előtt a folyamatos esőzés miatt kihátrált, a szervezőknek lépniük kellett, és az Építők pályára esett a választás. Többen zúgolódtak is az esemény Facebook-oldalán, hogy a pénzükért nem egy libalegelőn, egy romos stadionban szeretnék megnézni a történelmi összecsapást. Az elővételes jegy felnőtteknek 2000 forint volt, a helyszínen 2500, 7 és 14 éves kor között 1200 forint, 7 éves kor alatt ingyenes volt a belépés.


Amolyan magyaros megoldás


„Az az egyetlen baj ebben az országban, hogy a gurulós focira irreálisan magas összegeket költenek és nincs eredmény, a pályákra nem engedik be az amerikai focit, mert összeborzolják a szépen nyírt gyepet, amin a gurulós focisták is csak állni meg sétálni mernek, nehogy tönkremenjen” – próbálta megvédeni egy kommentelő a Magyar Amerikaifutball Szövetséget ( MAFSZ). „Azért remélem, hogy egyszer teljesül az álmom és a gurulós foci szorul ki az ilyen lepukkant kis pályákra és a stadionokat megkapja az amerikai foci.”


A magyar válogatott egyik játékosa, Banku Dávid a meccs előtt az Építők pályán


„A helyzet az, hogy ha ez a szervezőkön múlna, akkor a Groupama Arénában lenne a meccs” – reagált Udvardi Gyula, nemzetközi vizsgával rendelkező játékvezető, a Sport TV egyik szakkommentátora. „A realitás azonban az, hogy itthon még mindig azt gondolják a pályák tulajdonosai, hogy az esőben tönkremegy a pálya.


Normális stadion sajnos szóba sem áll velünk, pedig állami milliárdokból tartják fenn a pályákat.

Sajnos a BVSC az egyetlen, amely egyáltalán szóba áll a szövetséggel. De a nyáron ott is mozgalmat indítottak az utánpótláscsapatok , hogy mentsék meg a pályát az amerikai-focistáktól. 35 fokban, amikor nyoma sem marad a meccsnek. Talán egyszer ez is megoldódik, de addig sajnos ezzel kell együtt élnünk. Vagy meg kell szerettetni ezt a focit is a főnökséggel, hátha ide is tolnak lóvét.”


A cseh és a magyar válogatott a bevonulás előtt


A szövetség részéről így reagáltak: „Mi sem örülünk neki, hogy árajánlatra sem méltatnak a komolyabb stadionok, de


nem gondoljuk, hogy a mi szégyenünk az, ha a válogatottunkat sem engedik be szinte sehová játszani.

Mi lennénk a legboldogabbak, ha a megkereséseinkre legalább egyszer kapnánk egy bármilyen ajánlatot. De csak azt szokták visszaírni, hogy nem adják ki a pályát, mert nem és kész, így nehéz miről tárgyalni. Nagyon sajnáljuk a helyzetet, szerettük volna minél méltóbb helyen bemutatni a válogatottat, de stadiont varázsolni nem tudunk. Azért így sem gondoljuk, hogy bárki megbánná azt, hogy eljön vasárnap. Idővel talán feltűnik majd a döntéshozóknak a nézőszám. Gyertek és segítsetek ebben!”


Az eseményre külön energiaitalt is gyártottak


A szurkolók pedig jöttek, és segítettek. A Ferencvárost leszámítva jelen helyzetben bármelyik NB I-es focicsapat elfogadná azt a számú közönséget, amely vasárnap délután kilátogatott a Magyarország-Csehország barátságos mérkőzésre, 4500 fizető néző volt a helyszínen. Összevetésképpen: a hétvégi NB I-es fordulóban egyik meccsre sem ment ki ennyi néző, átlagosan 2251-en voltak kíváncsiak egy-egy találkozóra, ami negatív csúcsnak számít.


Piknikhangulat egy válogatott meccsen


Az Építők-stadion valóban romos, a pálya valóban libalegelőre hasonlít, a lelátó sem olyan kényelmes, mintha az ember egy IMAX VIP-ben ülne, de ez az egész nem is arról szól. A szervezők mindent elkövettek, hogy egy kis Amerikát varázsoljanak a Népligetbe, és ez nem csak abban valósult meg, hogy a büfében lehetett kapni amerikai hot dogot is. Bár teljesen szürreális volt a kép, ahogy az Építők-pályán táncolnak a cheerleaderek, hogy lángcsóva és füstbomba között bevonulnak a csapatok, mint az NFL-ben, de az egészet körüllengő őszinte, családias légkör szerethetővé és fogyaszthatóvá tette az egészet.


A cseh játékosok azonnal összeálltak a képre, amint meglátták a fiút


A szurkolók szabadon sétálhattak a pálya körül, a csapatok bevonulásánál is ott lehettek a pálya szélén, egy mozgássérült, beteg kisfiú a hatalmas cseh óriásokkal fotózkodott, az emberek pokrócokon fekve ettek-ittak, mintha csak a kerítésen túl, a Népligetben piknikeznének.A bevonulás után először hallgathatták meg a játékosok a magyar himnuszt, többeknek könnyes lett a szeme, és sajnos ez a mérkőzés elejére is kihatott. Megszeppenve kezdte ugyanis a találkozót a magyar csapat, olyannyira, hogy a jó pár éve létező, így jelentősen előttünk járó cseh válogatott 19-0-ra el is húzott.


A történelmi TD

Ezután szerezte a magyar válogatott történetének első touchdownját a csereként beállt irányító, Czirók Márton. A szurkolók előtte is hatalmas tapssal és ovációval fogadtak minden egyes szerelést vagy egy jó passzt, ekkor azonban szinte felrobbant a stadion, annyira örültek a nézők a történelmi TD-nek, mintha az egy győztes touchdown lett volna egy tétmeccsen az utolsó percben. Tíz évet kellett erre várni, ennyi idő kellett ahhoz, hogy megalakuljon a magyar válogatott azután, hogy az amerikai futball megjelent hazánkban.


Paulenka László; Varga Ferenc; Kárpáti Balázs; Warchol, Radek

Küzdöttek a magyarok, egyelőre ennyi tellett


A csehek a végén még visszaállították a 19 pontos különbséget, és 26-7-re nyertek, majd ők voltak az elsők, akik kimentek a közönséghez, hogy megtapsolják őket. Aztán csatlakoztak hozzájuk a magyar játékosok is, akik a vereség ellenére is hatalmas tapsot és elismerést kaptak a szurkolóktól.


Csalódott játékosok, büszke nézők:


Többen lejöttek a lelátóról a pályára, és közös fotót készítettek a játékosokkal, gyerekek szaladgáltak közöttük, egy kisfiú felvett egy földön heverő sisakot, alig tudott benne megállni, de küzdött rendületlenül a gravitációval. Győztesen jött ki belőle, egyszer sem esett el, a játékosok tapssal jutalmazták.Egy másik kisfiú félve ment oda a válogatott egyik tagjához: „Csókolom, elkérhetem az aláírását?” Az áhítatával pedig nem volt egyedül, sokan már most hősként tekintenek a magyar válogatott játékosaira.Mellettük két szurkoló közben arról beszélgetett, hogy a focicsapatok sorra kapják a stadionokat, Magyarországon pedig csak most fog megépülni az első amerikaifoci-pálya Székesfehérváron. „Mi kell ahhoz, hogy az amerikaifocisták is kapjanak egy-két stadiont? Melyik NB I-es csapat meccsére mennek ki 4500-an? Szégyen, hogy ezen a libalegelőn kellett játszaniuk a srácoknak” – mondta kérdésünkre egy drukker, Zoltán, aki Szegedről utazott fel két másik barátjával a meccsre.


Vojtech, Svoboda; Hamal, Jiri

A Groupama Arénában valószínűleg megkeresték volna a mosdót a cseh játékosok


„A focisták arra büszkék, hogy Dárdai megjelenésével végre a válogatott mellé álltak a szurkolók, nálunk ez természetes. Játsszon bárhogy az amerikaifoci-válogatott vagy a kedvenc csapatunk, mi mindig mellettük fogunk állni, mivel látjuk, hogy minden meccsen odateszik magukat, hiszen ezt a sportot nem is lehet másképp űzni ” – folytatta a 28 éves Zoltán.


Ez volt a büfékínálat


A szurkolókon tehát nyoma sem volt annak, hogy kikapott a magyar csapat, a játékosok azonban nyerni szerettek volna, ezért láthatóan csalódottan beszélgettek egymással és a drukkerekkel. A válogatott első számú irányítója, Bencsics Márk a találkozó után a VS.hu-nak is erről beszélt.

„Játszottunk már ilyen közönség előtt, de nem piros-fehér-zöld színekben. Nagyon szerettük volna magunkat százszázalékosan odatenni, de szerintem


mindenki meg volt illetődve, izgultunk egy kicsit a meccs előtt,

ez kihatott az elejére. Rengeteget hibáztunk, de tudtuk is, hogy nagyon nehéz lesz az első meccs. Ez nem azt jelenti, hogy mindent ki kell dobni az ablakon, amit ma csináltunk, de tény, hogy támadásban sokkal pontosabbnak kell lennünk, ha akarunk valamit keresni a szerbek ellen” – utalt Bencsics arra, hogy a magyar válogatott első tétmeccsét október 10-én, Szerbiában játssza, aki nyer, az kijut a B csoportos Európa-bajnokságra.


A szurkolók boldogan fényképezkedtek Bencsics Márkkal is


A csapatsportokban alapvetően fontos, hogy minél többet eddzenek és játsszanak együtt a játékosok, de az amerikaifocira ez kiváltképp igaz. Bencsics elmondta, hogy a magyar válogatott egy hónapja készül együtt minden szombaton és vasárnap, általában délelőtt és délután is, de ez még kevés ahhoz, hogy máris gördülékenyen menjenek a támadások.


Sokkal többet kell ahhoz együtt edzenünk, hogy egy ilyen kaliberű csapatot, mint a cseh, legyőzzünk.

Félreértés ne essék, képesek lehetünk legyőzni a szerbeket is, de az tény, hogy minden egyes óra, amit a pályán együtt töltünk el, az a jelenlegi helyzetünkben hatványozottan számít.”


Az első magyar amerikaifoci-válogatott a meccs előtt


Bencsicsnek felvetettük a stadionkérdést, hogy az utolsó pillanatban a BSVC is visszavonulót fújt, és gyakorlatilag egyik stadionba sem engedik be az amerikaifocistákat. „Ezen sosem zsörtölődöm, mert valahol érthető, hogy ez történik, hiszen mégiscsak egy amatőr sportról beszélünk. Nem fogom azt mondani, hogy a focistáknak ne legyen pályájuk, de az biztos, hogy máshova is be lehetne fektetni, nem csak a focistadionokba. Nekünk azon kell most gondolkoznunk, hogy mit kell tennünk azért, hogy meggyőzzük az erre illetékes embereket, hogy


az amerikaifocinak van értelme, mert látható, hogy mennyi embert kihoz a stadionba.

Ha javítunk a körülményeken, akkor mindenki számára vonzóbb lesz az, hogy amerikaifocizzon. Nekünk inkább pozitívan kell hozzáállnunk ahhoz is, hogy elutasítanak bennünket, és ebből erőt merítve kell utat törnünk magunknak, hiszen ez egy ilyen sport.”