Mi jön az Iszlám Állam után?

-

Ha valamilyen módon meg is szűnik az Iszlám Állam (IÁ) néven ismert terrorszervezet, kérdés, hogy mi lesz helyette – Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense latolgatta a lehetőségeket.


Kaiser Ferenc biztonságpolitikai szakértő felidézte: 2001. szeptember 11., az Egyesült Államokat ért terrortámadások után az al-Kaida volt az a „védjegy”, amely alá minden muszlim szélsőséges terrorista beállt. Mostanra a magát Iszlám Államnak (ISIS) nevező terrorszervezet vette át a helyét.

Az egyre határozottabb összefogás, a terrorszervezet ellen alakult hatalmas koalíció révén – amelyben még az oroszok és az amerikaiak is együttműködnek – az ISIS-nek vélhetően „vége lesz”, de kérdés, mi lesz utána – fejtette ki a szakértő, aki szerint a legvalószínűbb forgatókönyv szerint az ISIS valószínűleg csak nevet vált, és egy hasonlóan radikális szalafita dzsihadizmust képviselő radikális szervezet lesz az utódja.

Kitért arra is, hogy ha meg is szűnik az ISIS, az elkeseredettség, a politikai radikalizmus, az iszlám szélsőséges fundamentalista értelmezése sem fog megszűnni. A keletkező hatalmi vákuumban pedig valószínűleg fel fog emelkedni egy másik szervezet, amely mögé „érdemes beállni”, s egy „jottányit nem fog különbözni” az ISIS-től – magyarázta Kaiser Ferenc, aki az egyik legvalószínűbb utódként az al-Kaidától a közelmúltban függetlenedett an-Nuszra Frontot nevezte meg.

A terrorizmus egy társadalmi tünet – szögezte le a szakértő, megjegyezve: a tünetet nem érdemes kezelni. Az egész iszlám világot, de különösen az arab térséget – s azon belül is leginkább Líbiát, Szíriát és Irakot – jellemző nyomort, a bukott államiságot, a politikai káoszt kell valamilyen szinten mérsékelni, s akkor lehet visszafogni a terrorizmust – hangsúlyozta Kaiser Ferenc.