Mi az, hogy mi vagyunk Európa vakbele? – Szijjártónál kinyílt a bicska

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

A külgazdasági és külügyminiszter szerint legutóbbi nyilatkozatával Zoran Milanovic horvát miniszterelnök megsértette Magyarországot, a magyar embereket, kijelentései nem méltók egy civilizált európai vezetőhöz. Szijjártó azonnal be is kérette a horvát nagykövetet.


Zoran Milanovic a horvát index.hr honlapon közölt nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy „Magyarország Európa vakbele", miniszterelnöke pedig „aktív kommunista, majd liberális volt, mindenből egy kicsit”.


Zoran Milanovic az említett nyilatkozatában egyébként nemcsak a magyar kormányfőt, de a horvát államfőt is bírálta, amiért a V4-es országokkal tanácskozik, és erről nem egyeztetett vele. Milanovic kifogásolta azt is, hogy Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnök Magyarországon azt mondta: a horvát menekültügyi rendszer egy nap alatt összeomlott. Milanovic szerint ugyanis a horvát rendszer példás, és ezt gondolják az európai vezetők is.Mindenki magának választ társaságot, az enyém Angela Merkel, Faymann és Cerar, de hogy ki Kolinda Grabar-Kitarovic társasága, nem tudom” – mondta.


Minderre Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy pénteki közleményében reagált, miszerint „senki sem engedheti meg magának, hogy Magyarországról ilyen hangnemben beszéljen”. Zoran Milanovic megsértette Magyarországot, a magyar embereket, ez a nyilatkozat „kulturálatlan, civilizálatlan, Európához nem méltó” – közölte. A külügyminiszter úgy látja, aki ilyet mond, „az nem méltó egyetlen európai ország vezetésére sem”. Nem jelent enyhítő körülményt az sem, hogy Zoran Milanovic „jól láthatóan hetek óta frusztrált, mert országának bevándorlókat ellátó rendszere egy nap alatt összeomlott, így Horvátország elbukott az első komoly schengeni teszten” – vélekedett.
Szijjártó azonnali hatállyal bekérette Horvátország budapesti nagykövetét.