Mi az a kisbolygó?

Fotó: NASA JPL

-

A gázóriásokat és a Földet tudja hová tenni, de nem érti miért fokozták le a Plútót? Mi a különbség a kisbolygó és a törpebolygó között?


Az űrtávcsöveknek és rádiótávcsöveknek köszönhetően egyre jobban látunk. Nem csak a Naprendszeren kívülre, a saját rendszerünkben is észreveszünk olyan bolygókat, amelyeknek felfedezéséhez korábban nem voltak eszközeink. Legutoljára a a Carnegie Intézet kutatói lepték meg egy új törpebolygóval a világot. Ráadásul egy olyannal, aminek léte bizonyíték lehet közel ezer, még fel nem fedezett bolygó létezésére. A 2012 VP-113 nevű (Bidennek becézett) bolygó egy a naprendszerünk legkülső üstököszónájának - az Oort-felhőnek - több ezer bolygója közül. A VP a Plútóhoz hasonlóan törpebolygó, felfedezése azonban már most rengeteg kérdést vet fel. Mi az a törpebolygó? 2006-ban, a Nemzetközi Csillagászati Unió Prágában megrendezett konferenciáján határozták meg a törpebolygók kategóriáját. Ott egyeztek meg a Naprendszer égitesteinek háromszintű kategorizálásában: bolygók, törpebolygók és kisbolygók. Erre az akkoriban felfedezett törpebolygók, például a Plútónál nagyobb tömegű Eris miatt volt szükség. Ugyanekkor minősítették törpebolygóvá az addig a Naprendszer legkisebb, kilencedik bolygójaként számon tartott Plútót is.


A törpebolygók olyan égitestek, amik átmenetet képeznek a kisbolygók és a bolygók között. A Nap körül keringenek, akárcsak a bolygók és kisbolygók. Előbbiektől abban térnek el, hogy keringési pályájukat nem tisztították meg a kisebb törmelékektől, ahogyan a kisbolygók sem. A Földhöz hasonló bolygóktól pedig formájuk különbözteti meg ezeket. A kisbolygók szabálytalan alakú égitestek, míg a törpebolygók elég masszívak ahhoz, hogy gravitációs erők formálják az alakjukat közel gömb alakúra.

Minden, ami gömb alakú

-


A Neptunuszon túl található Kuiper-övben kisebb-nagyobb jeges égitestek között kering a Plútó és az Eris is. A Biden törpebolygót a majd egy fényévnyire lévő Oort-felhő üstökösei közül a Carnegie Intézet kutatói, Scott Sheppard és Chadwick Trujillo szúrták ki. Bidennek azonban több okból is nagyobb jelentőséget tulajdonítanak: a kutatók szerint ez a törpebolygó alapjaiban változtathatja meg a Naprendszerről alkotott elképzelésinket. Az eddig ismert legtávolabbi bolygó Sedna névre hallgat- szintén Trujillo fedezte fel Michael Brownnal és David Rabinowitz-cal együtt, 2003-ban. Most a VP felfedezésével társaságot kapott. A törpebolygó felfedezése azt bizonyítja, hogy a Naprendszer határa sokkal távolabb van, mint az eddig gondolták a kutatók.

„Kilencszáz hasonló, akár Mars vagy Föld méretű bolygó is keringhet az Oort-felhőben.”-

A Kuiper-övben, valamint a Mars és Jupiter közötti fő aszteroida övben sincs ennyi objektum. A kutatók még nem tudják megválaszolni azt sem, hogyan kerülhetett a Naprendszer szélére a bolygó. Az egyik lehetőség szerint a Naprendszer fiatal korában egy közeli csillag gravitációs mezeje ránthatta ki az alakuló bolygókat a naprendszer szélére. A másik magyarázat szerint egy nagyobbacska bolygó tévelyedhetett a naprendszerünkbe, és az zilálta szét a rendet. Egyelőre még nehézkes a Sedna és a VP megfigyelése: a kutatóknak csak akkor van rá lehetőségük, amikor a törpebolygók a legközelebb kerülnek a Naphoz. Ugyanakkor arra is figyelmeztet Trujillo, hogy nehéz következtetéseket levonni a két égitest alapján. „Ha lenne tíz másik objektum az Oort-felhőben, akkor könnyebben tudnánk részletes forgatókönyvet mondani ezeknek az égitesteknek a kialakulására.”- véli a kutató.