Mi a közös Cipraszban és Simicskában? Mindkettőnek nehéz hete volt

Fotó: AFP / LOUISA GOULIAMAKI

-

A görög miniszterelnöknek sikerült átvernie a parlamenten a megszorító csomagot, még, ha az „véráldozatokat” is követelt, és ő maga sem ért vele egyet. A Közgép tulajdonosa pedig bírósághoz fordul, mert cégét a következő 3 évre kizárták hamis adatszolgáltatás miatt a közbeszerzésekből. Ez történt a héten a gazdaságban.


Nehéz hete volt Alekszisz Ciprasz görög kormányfőnek. A parlament csütörtökre virradó éjjel szavazta meg a korábban reméltnél jóval keményebb feltételeket előíró megállapodást. A 300 képviselő közül 229-en támogatták a csomagot, azt, amelyben még maga Alekszisz Ciprasz sem hisz, de megszavazta, majd napokkal később menesztette azokat a kormánytagokat, akik vele ellentétben nem mondtak igent a megszorításokra.


Döntöttek az eurózóna tagországai is, sorra szavazták meg, hogy tárgyalások kezdődhessenek a görögöknek nyújtandó újabb, harmadik mentőcsomagról. Az Európai Unió 28 tagállama pedig hivatalosan is jóváhagyta, hogy 7,16 milliárd euró áthidaló kölcsönt nyújtsanak Görögországnak az uniós segélyalapból, így lesz miből törleszteni az adósságot. Egyedül a Nemzetközi Valutaalap volt óvatos, az IMF kiszivárgott jelentése szerint inkább el kellene engedni a görögök adósságának egy részét, máskülönben fenntarthatatlan lesz az államadósság, akár a bruttó hazai termék 200 százalékát is elérheti.


Alekszisz Ciprasz kormányfő a parlamenti szavazás után


A görögöknek és az ott nyaralóknak már így sem könnyű, harmadik hete nem nyitottak ki a bankok, az emberek nem férnek hozzá a pénzükhöz. Az utóbbi probléma ugyan valamelyest enyhülhet: a héten bejelentették, hogy hétfőn kinyitnak a pénzintézetek, és kicsit lazulnak a készpénzfelvételi korlátozások is, immár egy hét alatt legfeljebb 420 eurót lehet felvenni a számlákról (eddig is napi 60 euró volt a limit, de azt nem lehetett összevonni egyik napról a másikra). A külföldi pénzmozgás továbbra is tilos.

Hiába az enyhítés, kellemetlen meglepetés érheti a Görögországban nyaralókat: a szállodások már elkezdték érvényesíteni az új áfakulcsot, a jelenlegi 13 százalék helyett 23 százalékos adót kell fizetni az étel- és italrendelésre, ami azt jelenti, hogy a vendégeknek is többe kerül majd az ellátás.


Balatoni hullámok

Magyarországon azt találgatják, vajon azután is sírnak-e majd a balatoni vendéglátósok, hogy kiderült, a következő hetekben ki lehet tenni a megtelt táblát a Balatonra. Ennél nagyobb hullámokat csak a piaccá nyilvánított balatonfenyvesi CBA ügye vert ezen a héten is: először arról írtak a lapok, hogy törvénytelenül lett piac a CBA-ból, majd pedig arról, hogy ennek valószínűleg nem lesz semmilyen következménye. Mármint jogi. Merthogy a bolt vissza is adta piaci jogosítványát, sőt, a Népszabadság úgy tudja, tulajdonosa el is akarja adni az üzletet.Nem maradt viszont szó nélkül a nagy dohánycégekre és a hipermarketekre kivetett különadó: az Európai Bizottság úgy döntött, az állam addig nem szedheti be ezt az adót, amíg nem lesz vége a vizsgálatnak. Az EB közleménye szerint a sávosan kivetett adótételek mindkét esetben súlyosan diszkriminatív jellegűek lehetnek a tagállami cégek számára, míg a hazai cégeknek lényegében nem kellett megfizetniük ezt a terhet. Ezzel szemben az EU jóváhagyta a komáromi Duna-híd építését és még 11 másik magyar beruházást. Összesen 85,5 milliárdot ítéltek meg.

Az Európai Bizottsághoz fordult a metrótender észt vesztese, a BKV pedig nem érti, miért. A közlekedési társaság szerint a cégnek az összegezés kiküldésétől számított három napig lett volna lehetősége vitarendezési eljárást kezdeményeznie. A Skinest Rail szerint formai okokból utasították el kedvezőbb ajánlatukat, ezért fordul most az EU-hoz jogorvoslatért.Simicskával kiszúrtak

A bíróságra rohant Simicska Lajos is, miután kiderült, a Közbeszerzési Döntőbizottság 3 évre kizárta cégét, a Közgépet minden közbeszerzésből, mondván, egy kikötőfejlesztési tenderen a cég hamis adatokat adott meg. A Közgép jelezte: bíróságon támadja meg a döntést. Simicska kapott hideget és meleget is ezen a héten: cégét először kizárták az M0-s zajvédő falának építésére kiírt pályázatból, a Közbeszerzési Döntőbíróság viszont kötelezte a BKK-t, hogy semmisítse meg egy korábbi határozatát. Azt, amelyiket egy soroksári felüljáró felújítására írt ki, és amelyből kizárta a Közgépet, mert túlságosan olcsón vállalta volna el a munkát.

Mészáros Lőrincnek egyértelműen sikeres hete volt: a hvg.hu kiderítette, hogy a felcsúti polgármester beszáll a légkondibizniszbe, a cégbírósági adatok szerint nemrég személyesen vásárolta be magát a piac egyik legjobb cégébe, a debreceni CLH Kft.-be. Wáberer György pedig azt erősítette meg a Napi.hu-nak, hogy tervbe vette a rózsadombi egykori SZOT-szálló megvásárlását. Eközben több Békés megyei településen is különös bizniszbe fogtak, kendert termesztenek a közmunkások. Nem tudni, mennyit lendítenek majd Magyarország versenyképességén, amely a Világgazdasági Fórum jelentése alapján jelenleg a 60. a sorban.

Stabilra javította viszont az eddigi negatívról a magyar bankrendszer kilátását a Moody's Investors Service, azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar bankok működési környezete stabilizálódik a következő 12-18 hónapban.


Bőkezű volt az állam

A kormány egyedi kormánydöntést hozott: 1,6 milliárd forintot ad a Béres Gyógyszergyárnak, hogy bővíteni tudja szolnoki gyárát. Korábban a Graboplast kapott 3 milliárdot.

Nehezen indult a mosógépcsere-program, hamar elfogyott a pénz. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára mégis csak ezután jelentette be, hogy az addigi dupláját, 1 milliárd forintot adnak a használt háztartási gépek cseréjére. Beszáll az állam a kamionosok képzésébe is: 6000 fiatal szerezhet ingyen jogosítványt, a kormány 5 milliárd forintot ad rá. Jön a csipes csodakártya, amely egyesíti egyebek között a személyit, a lakcímkártyát, a tb- és adókártyát – az erről szóló jogszabály kedden jelent meg a Magyar Közlönyben.

Gyorsított ütemben döntöttek arról is, hogy ki fog durrogtatni augusztus 20-án: hirdetmény nélkül trombitálták össze azokat a vállalkozásokat, amelyektől ajánlatot kértek a Szent István-napi tűzijátékra. Idén is ugyanaz lett a győztes, mint tavaly, a Leskovics Pirotechnikai Kft., igaz, a cég most valamivel kevesebb fizetségért vállalta a munkát.

Jó hír, hogy a héten olcsóbb lett a benzin és a gázolaj, az eddigi 9 helyett pedig 12 sztrádaszakasz lesz ingyenes. Igaz, csak januárig, utána a háromból csak egyért nem kell fizetni, ennek a pécsiek örülhetnek majd.