Mexikóvárosban demonstráltak az egy éve eltűnt diákok miatt

Forrás: AFP

-


A BBC híre szerint szombaton több ezer ember tüntetett Mexikó fővárosában, így emlékeztek meg az egy évvel ezelőtt, máig tisztázatlan körülmények közt eltűnt 43 diákról, tiltakoztak az ellen, ahogyan a kormány kezelte az ügyet, és követelték, hogy vizsgálják meg a katonaság szerepét az ügyben.


A hivatalos verzió szerint a 2014. szeptember 26-án, Guerrero államban eltűnt diákokat a helyi rendőrség adta át egy bűnbandának, akik megölték őket, és elhamvasztották a holttesteiket. Egy nemzetközi szakértőkből álló csoport azonban arra az eredményre jutott, hogy a holttesteket nem égethették el ott, ahol a hatóságok állítják.

Független szakértők egy csoportja szerint a diákoknak azért kellett meghalniuk, mert átvették az irányítást egy olyan busz felett, amelyen – a diákok tudtán kívül – drogot csempészett egy bűnbanda, és a kormány nem tett semmit, hogy megvédje őket.

Mexikóban mintegy húszezer embert tartanak nyilván eltűntként, többségük eltűnése feltehetően a szervezett bűnözéshez kapcsolódik.