Mexikót aggasztja az új amerikai terv

Fotó: Getty Images / John Moore

-

Mexikót nagyon aggasztja Washington azon terve, hogy az országba Mexikó területéről érkező illegális bevándorló nőket és gyerekeket szétválasztják, így akarván elrettenteni őket attól, hogy megkíséreljék az illegális határátlépést – közölte kedden az ország külügyminisztere.


Luis Videgaray – miután tárgyalt a témáról parlamenti képviselőkkel – bejelentette, hogy a tervvel szembeni fenntartásukról tájékoztatta John Kelly amerikai belbiztonsági minisztert. Az intézkedés „jóvátehetetlen kárt” okozna sok családnak – tette hozzá.

Kelly hétfőn egy tévéinterjúban megerősítette azokat a sajtóhíreket, miszerint a bevándorlási hatóságok a jövőben szétválasztanák az országba illegálisan belépő családokat. Mint kifejtette: a nők és a gyerekek szétválasztásával az a cél, hogy elrettentsék a veszélyes útra vállalkozókat. Kérdésre válaszolva leszögezte, hogy a gyermekekről az egészségügyi és emberi erőforrások minisztériuma fog gondoskodni. –Nagy a gyakorlatunk a kísérő nélküli kiskorúakkal” – fogalmazott, és hangsúlyozta, hogy a gyermekekkel emberségesen bánnak majd, csakúgy, mint a szüleikkel. A szülők őrizetbe kerülnek, s ott várhatják meg kitoloncolásukat vagy a bevándorlási engedélyt. Kelly nem részletezte, hogy a szülők letartóztatása után a gyermekek hová kerülnek, csak annyit mondott: kevésbé „szigorú” szállásra viszik őket, s vagy egy államilag kijelölt gondnok, vagy egy Amerikában élő rokonuk gondjaira bízzák őket.

A jelenlegi gyakorlat szerint a kitoloncolásukat vitató vagy menekültstátust kérő illegális bevándorlókat az adatok felvétele után általában gyorsan kiengedik az őrizetből, és mindaddig az Egyesült Államokban maradhatnak, amíg az ügyük meg nem oldódik.

Clarissa Martinez, a latin-amerikaiak legnagyobb egyesült államokbeli jogvédő szervezetének, a NCLR-nek az alelnöke azt mondta egy keddi sajtóértekezletén, hogy az intézkedésnek nem volna értelme, mert ily módon az illegális bevándorlók fogva tartása nagyon sokba kerülne.