Mexikó nem fogja kifizetni Trump falának árát

Fotó: AFP / GUILLERMO ARIAS

-

Mexikó nem fizet a Donald Trump által ígért falért, amelyet elképzelése szerint az Egyesült Államok a déli határra építene – szögezte le szerdán Enrique Peña Nieto mexikói elnök a megválasztott amerikai államfő sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva.


„Nyilvánvaló, hogy vannak nézeteltéréseink az Egyesült Államok következő kormányával a falról, amelyet természetesen Mexikó nem fog kifizetni” – mondta Nieto a mexikói nagykövetekkel és konzulokkal folytatott találkozóján.

Donald Trump megválasztott elnök szerdai sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a falat elkezdik építeni, Mexikó pedig így vagy úgy, de idővel megtéríti a becslések szerint legalább tízmilliárd dolláros projekt árát.

Nieto közölte: Mexikó támogatja, hogy a határt megerősítsék, de a fal ötletét ellenzi. Az Egyesült Államoknak is felelőssége van a bevándorlásban, és azon kéne munkálkodnia, hogy megállítsa a Mexikó irányába érkező illegális fegyverszállítmányokat – tette hozzá.

A mexikói elnök reagált arra is, hogy Trump sérelmezi: amerikai vállalatok települnek át Mexikóba a költséghatékonyság miatt. A megválasztott elnök vámmal sújtaná az amerikai cégeknek az Egyesült Államokba importált termékeit, ugyanis így akarja a vállalatokat az otthon maradásra, illetve a munkahelyeket teremtő hazatelepülésre bírni.

Nieto hangsúlyozta: Mexikó megvédi a hazai és külföldi beruházásokat, hogy a közép-amerikai ország továbbra is vonzó célpontja legyen a befektetéseknek. Hozzátette: garantálni kell a tőke szabad áramlását a térségben, aminek fenyegetésekkel történő akadályozását Mexikó elítéli.

A hamarosan a Fehér Házba költöző Trump korábban azt is hangoztatta, hogy újra akarja tárgyalni, sőt akár felmondani az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA), amelyről Nieto szerdán úgy fogalmazott, az amerikai kontinens északi részének legnagyobb erőssége. Mexikó gazdaságilag erősen függ az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelemtől, az export 80 százaléka északi szomszédjába irányul.

A mexikói elnök ígéretet tett arra, hogy folytatja az észak-amerikai szabadkereskedelmi megállapodás elmélyítését.