Mexikó korábbi elnöke szerint Trump olyan, mint Hitler

Fotó: Getty Images / Christopher Furlong

-

Vincente Fox, Mexikó korábbi elnöke a CNN-nek adott interjújában elmondta, hogy Donald Trump Hitlerre emlékezteti.


„Vissza fogja sodorni az amerikai nemzetet a régi, konfliktusokkal és háborúkkal sújtotta időkbe. Hitlerre emlékeztet, ő is ugyanígy beszélt eleinte” – mondta Fox a CNN Anderson Cooper 360 című műsorában. „Megsértette Mexikót, a mexikóiakat és a bevándorlókat. Megsértette a pápát és Kínát. Mindenkit megsértett.”


Egy nappal az interjú előtt Fox arról a falról is igen éles hangnemben nyilatkozott, amelyet Trump a két ország határára húzna föl, ráadásul Mexikóval fizettetne ki. „Nem fogok fizetni azért a kibaszott falért” – fogalmazott a korábbi elnök, aki a CNN-nek elmondta, nem kér bocsánatot a kijelentésért.

Nem Fox az első, aki a náci diktátorhoz hasonlítja Trumpot. Múlt hónapban Anna Frank mostohatestvére vádolta meg azzal a republikánus elnökjelöltet, hogy úgy viselkedik, mint egy újabb Adolf Hitler. Decemberben pedig New Jersey kormányzója, Christine Todd Whitman hozta fel Hitlert, amikor Trump azon tervéről beszélt, mellyel ideiglenesen kitiltaná a muzulmánokat az Egyesült Államokból.
„Ha visszatekintünk a történelemben, azt látjuk, hogy pont az effajta üzenetek repítették Hitlert a hatalomba” – mondta a kormányzó.