Mexikó betiltotta a cirkuszi állatprodukciókat

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

Mexikóvárosban és 16 államban eddig is érvényben volt a tiltás, szerdától azonban az egész ország területén hatályba lépett. Az állatok többségét állatkertek fogadhatják be, de többen tartanak attól, hogy ehelyett inkább magukra hagyják őket vagy megölik.


A rendelet azt nem tiltja, hogy az állatokat bemutassák a cirkuszokban, csak azt, hogy produkciókban vegyenek részt. Az ország 199 regisztrált cirkuszából a mexikói kormány 75-öt ellenőrzött, és ennek során 1046 állatot számlált össze. Csak 55 cirkusz volt hajlandó a törvény által előírt tételes leltárat közölni állatállományáról, ezekben a dokumentumokban 511 állat szerepel.

Így nem lehet tudni, hogy hány állatot alkalmaznak az országban cirkuszi célokra.


Ló a cirkuszban


Azokat a haszontalanná vált állatokat, amelyeket a cirkuszok átadnak - eddig mindössze egy cirkusz tett így önkéntesen - Mexikó 108 állatkertje veszi át. Adott esetben az állatokat el is adhatják vagy elszállíthatják az országból.

Az ország cirkuszszövetségének vezetője márciusban arra figyelmeztetett, hogy az állatokat magukra hagyhatják vagy akár meg is ölhetik a tiltás miatt. A környezetvédelemért felelős miniszter szerint állat még nem halt meg a rendelet miatt, vagy legalábbis nem tudnak róla. Viszont tény, hogy múlt hónapban a hatóságok 6 tigrist, 7 babuint és 7 tevét találtak ketrecekben élelem és víz nélkül a déli Yucatán államban.