Metánt talált a Plútón a NASA űrszondája

-

A Földön gyakori gáz fagyott formában van jelen a törpebolygón, és nem szerves anyagok rothadásából származik. A New Horizons már több mint kilenc éve úton van, de már csak két hét, és megérkezik a Plútóhoz, és megvizsgálja a légkörének összetételét is.


Már kevesebb, mint 18 millió kilométerre jár a Plútótól a NASA űrszondája, a New Horizons, amely máris tett egy fontos megfigyelést: megerősítette, hogy a Plútó felszínén fagyott metán található. Will Grundy, a New Horizons projekt egyik vezetője a NASA honlapján azt nyilatkozta: hamarosan azt is tudni fogják, van-e különbség a metánjég összetételében a törpebolygó különböző részein.

A metán az egyik legegyszerűbb szerves vegyület (képlete CH4), a Földön igen gyakori, főleg szerves anyagok bomlása során keletkezik. A Plútón valószínűleg más forrásból van jelen, abból a ködből maradhatott vissza, amelyből a Naprendszer keletkezett úgy 4,5 milliárd évvel ezelőtt. A metán jelenlétét az űrszonda Ralph névre keresztelt műszere észlelte.

A Plútót sokáig a Naprendszer kilencedik, legkisebb bolygójának tartották, de 2006 óta inkább törpebolygónak nevezik, ebben a kategóriában pedig a második legnagyobb. Jelenlegi ismereteink szerint három holdja van, de ebből kettő olyan apró, hogy alig látszanak. Az alábbi képeket a New Horizons május 28. és június 25. közt készítette, 56 és 22 millió kilométer közti távolságból.A Naprendszer pereme felé tartó New Horizons űrszonda – amely még 2006 januárjában indult el hosszú útjára – a tervek szerint július 14-én közelíti meg legjobban a Plútót, majd bekapcsolja azt a műszerét, amellyel a Nap fényét vizsgálja majd, amely keresztülsüt a Plútó légkörén. Ez segít majd a kutatóknak meghatározni, hogy milyen a légkör összetétele. A műszert június 16-án már sikeresen tesztelték, és mintegy ötmilliárd kilométerről fotózták le ultraibolya tartományban a Napot.