Mészöly a pályán adta vissza az oroszoknak a börtönben kapott verést

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Hosszú interjúban beszélt a 60-as évek nagy Vasasáról, a válogatottról, a börtönről és a híres káromkodós stílusáról.


Mészöly Kálmánnal a Faktor készített hosszú interjút. Az idén 75 éves egykori 61-szeres válogatott Vasas-játékos élete minden fontos állomását felelevenítette. A II. világháború után Németországból hazatérő értelmiségi család teljes elszegényedésétől, a gyerekkori rézlopásos sztorikon át a sikeres futballista, majd edzői és szövetségi kapitányi karrier színes epizódjaiig.

Játékos pályafutására szívesebben emlékszik vissza. A pályán és a pályán kívül is vasasos csapattársa, Farkas János volt a legjobb barátja. A 60-as évek focijáról nem készülhet interjú a csempésztörténetek felemlegetése nélkül – ezekben Mészöly is élen járt.


Könyvet is érdemelt már a sok sztori


„Mindent hoztunk. A Bozsiknak (Bozsik József, az Arancsapat 101-szeres válogatott fedezete) mi voltunk a fő szállítói a Farkas Jancsival. Neki volt egy belvárosi butikja, ahol ruhákat árult, mi meg hoztuk a fonalat – mesélte Mészöly. – Akkoriban Terpitkó András lett a labdarúgó szövetség elnöke, és ő volt az atyaúristen a vámon. Én nagy vagány voltam, és amikor Hegyeshalomnál jött föl a vámőr, mondtam neki, hogy nem kell nagyon kapkodni, amikor eljöttünk, akkor a Terpitkó elvtárs mondta, hogy mondjam meg nektek, hogy a csapat nagyon szép eredményeket ért el, és nem kell itten vizsgálódni. Egy fenét volt ez igaz, de megette, és mondta, hogy „Mészölykém, köszönöm szépen.”

A pályán is jól ment a Vasasnak, amelyik 1961-ben és 1962-ben is bajnok lett, a válogatott pedig az 1962-es chilei, és az 1966-os angliai vb-n is ott volt. Utóbbin Mészöly élete meccsét játszotta a brazilok ellen 3-1-re megnyert találkozón, ahol az utolsó félórát felkötött karral futkározta végig.


Valamerre mentem és akkor legalább puff, belerúgtam valakibe

– mondja kissé illúziórombolóan a nagy meccsről.

Egy Real Madrid elleni 1961-es BEK-mérkőzés után őt és Farkast is vitte volna a spanyol sztárcsapat, de nem mertek kint maradni, ahogy később az olasz Internazionale ajánlatára is nemet mondtak.

Edzői pályafutásából a 80-as évek elején a válogatottnál töltött időszakot emeli ki, a csapattal kijutott az 1982-es világbajnokságra, utána azonban lemondott, mert nem jöttek azok az eredményeket, amik szerinte benne voltak a csapatban.

Kétszer volt börtönben, egyszer a 80-as években, amikor a Zalaegerszeg edzőjeként megvádolták, hogy megvett egy Rába ETO elleni meccset, hogy bent maradjon a csapat az NB I-ben.

„Mire (a meccs után) hazaértem Budapestre Győrből, már többen hívtak, hogy megvettük a meccset. Mondom vettük a k...a anyátokat! És akkor jött egy ramazuri, hogy egy csomó meccs el lett adva, nem csak a miénk.”


Pelé és Mészöly Kálmán rendhagyó helyszínen találkozott újra 48 évvel az 1966-os vb-meccs után


Először pedig még 1957-ben, amikor a forradalom után fegyverrejtegetésért vitték be, 16 évesen. Egy orosz tiszt többször is megverte, ő pedig várta, hogy visszaadhassa.

„Évekkel később jött is a ruszki válogatott Magyarországra. És hát kinek adtam vissza, a Sztrelcovnak. Ő volt az orosz válogatott egyik legjobbja. Jött egy labda felívelve, felugrottam és bele a stoplist a hátába. Jól beletunkoltam! Futott oda a bíró, nagy balhé volt, de nem állítottak ki, és végül 2-0-ra nyertünk.”

Mészöly Kálmán híres, a 2012-es Eb-rendezés elbukása után (a nagy reményekkel kiutazó pályázati küldöttség egyetlen szavazatot sem kapott) mondott beszédével lett a mai szurkolók egyik nagy kedvence. A sírás határán elmondott, cifra káromkodásokkal színesített monológ viszont csak azoknak volt újdonság, akik nem látták az 1981-es magyar-norvég vb-selejtezőn rögzített „...Mészöly Kálmán a kapitány” című dokumentumfilmet.


Kötelező darab


„Sokszor káromkodtam. A legtöbb edzőnek, tudja, mi a baja? És ezen felőlem megsértődhetnek a magyar edzők! Ülnek a padon, és ha észreveszik, hogy veszi a kamera őket, csak akkor kezdenek el integetni. Én erre azt mondom: hová a k.....a anyádba hadonászol?! Akkor csináld, amikor a csapatnak szüksége van rá! És amikor készült ez a film rólam… A Mészáros áll a kapuban és szórakozik! Pörgette a labdát, feldobta a kapufára. Bekiabáltam: Bubu a jó k...a édes anyádat! Ő mondta is rögtön: papa, bocsánat! Nekem bigott katolikus az egész családom, de belőlem ez sajnos sokszor kijött. Hát az életünkért játszottunk!”


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!