Mészáros Lőrincnek jó éve volt, Spéder Zoltán már nincs a gazdaglistán

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Az élbolyban nem történt jelentős változás a Forbes idei listáján: változatlanul Csányi Sándor a legvagyonosabb Magyarországon. Továbbra is jól megy a kormányközeli nagyvállalkozóknak, Simicska Lajos vagyona viszont a felére esett vissza a G-nap óta. Spéder Zoltán nem csak a pixisből, a Forbes-listájáról is kiesett.


Az OT Industries gyenge éve és a Bonafarm tavalyihoz képest szerényebb forgalma miatt a tavalyi évhez képest csökkent Csányi Sándor OTP-vezér vagyona, noha szingapúri érdekeltségeinek értéke több mint 10 milliárd forinttal nőtt – derül ki a magyar Forbes legújabb listájából. 283,1 milliárd forintjával így is stabilan őrzi helyét a leggazdagabbak rangsorában, és épphogy, de még dollármilliárdosnak is tekinthető az MLSZ elnöki tisztségét is betöltő Csányi.

182,1 milliárdos vagyonával a lista második helyét birtokolja Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa. A műtrágyagyárat az ezredforduló után megszerző üzletember határozott szándéka, hogy Európa legkorszerűbb vegyipari üzemét hozza létre a Veszprém megyei Pétfürdőn.

176,1 milliárd forintra rúgó vagyonával a dobogó harmadik helyén van Demján Sándor, aki több sikeres exit után (Trigránit, Gránit Bank) a takarékszövetkezetek megvédéséért harcol tovább, vagyona pedig újabb régiós ingatlanfejlesztések által nőhet.

A Forbes listáján negyedik helyre futott be Gattyán György, aki egyelőre győztesen került ki a hazai adóhatósággal vívott harcából, őt Széles Gábor, Videoton-vezér és médiatulajdonos követi. 11. lett a magyar RTL korábbi kisebbségi tulajdonosaként ismert Rákosi Tamás, aki ma már a TV2-nek gyárt műsorokat IKO nevű cégével, és új online fejlesztésekbe is belevágott.


Jelentősen visszaesett

Leisztinger Tamás 65,3 milliárdos vagyonával megelőzi a miniszterelnöktől immár távol álló oligarchát, Simicska Lajost, akinek 55,8 milliárdra taksálja vagyonát a magazin. A G-napot követő büntetőakciók ellenére a Simicska érdekeltségébe tartozó Közgép továbbra is tartja pozícióit (bár ehhez dolgozóinak felétől meg kellett szabadulnia). Az oligarcha médiaportfólióját érintette eddig leginkább a kormánnyal vívott harc.

28. helyezett lett a Forbes listáján a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc. Fő cége, a Mészáros és Mészáros Kft. történetének legnagyobb – 20 milliárdos – árbevételét érte el, a Fejér-megyei község első emberének vagyona 35,4 milliárdra rúg.

A 33-as listára idén már nem került fel Spéder Zoltán, aki nemrég kénytelen volt megválni az FHB Bankban betöltött tisztségétől és tulajdonrészétől is. A pixisből Simicskához hasonlóan kisesett milliárdos egyetlen jelentősebb befektetése az Indexet is kiadó CEMP maradt – írja a novemberi Forbes.