20 milliárddal többe kerül a balatoni vasút, amit Mészáros Lőrinc épít

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A tervezettnél húszmilliárd forinttal többet költ a dél-balatoni vasút átépítésére az állam. A plusz pénzt kormányhatározattal biztosítják, az uniós beruházásra pedig a Mészáros Lőrinc érdekeltségének számító R-Kord, a V-Híd és a Swietelsky adott be győztes ajánlatot – tudta meg a Népszabadság.


A Szántód-Kőröshegy és Balatonszentgyörgy közötti, 52 kilométeres, uniós támogatásból finanszírozott beruházásra a Népszabadság értesülése szerint nettó 72,38 milliárd forintos ajánlatot adott a győztes konzorcium. Ez az összeg 19,4 milliárddal haladja meg az előzetesen becsült mérnökárat.

A költségek elszállása miatt érvényteleníthetnék is a versenyt, de egy napokban megjelent határozat szerint a beruházásra szánt uniós támogatás összegét 53 milliárd forintról 72,4 milliárdra emelték.

A Népszabadságnak az üggyel kapcsolatos kérdéseit sem a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, sem a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. nem kommentálta.

A fejlesztés a tervek szerint 2018 tavaszán zárul. A vasúti pálya a déli part teljes hosszában megújul, a jelenleg helyenként csak óránként hatvan kilométeres sebességgel haladó vonatok 2018 nyarától már százas tempóval közlekedhetnek.