Mészáros Lőrinc is felbukkan a lebukott agrárattasé orosz bizniszeiben

Fotó: MTI/MTVA / Földi Imre

-

Az orosz cégnyilvántartás szerint a felcsúti polgármesternek közös cége is van a vesztegetés és hűtlen kezelés miatt harmadmagával előzetes letartóztatásban lévő Kiss Szilárddal. Mészáros Lőrinc másképp emlékszik, arra pedig, hogy szavainak a cégnyilvántartás ellentmond, azt válaszolta: „Oroszországban sok minden előfordulhat.”


A telefonlehallgatásokkal lebuktatott volt moszkvai agrárattasé, később a Földművelésügyi Minisztérium miniszteri megbízottja orosz érdekeltségei után kutatva talált az Index az orosz cégnyilvántartásban arra a Magyar nevű kft-re ("МАДЬЯР"), amelynek a tulajdonosa Kiss Szilárdon kívül egy orosz nő, Ljugyisjeva Karina Alekszandrovna, valamint Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó, Felcsút polgármestere.

A lap megkérdezte Mészáros Lőrincet – már csak azért is, mert vagyonnyilatkozatában ez az érdekeltség nem szerepelt –, aki először azt mondta, nincs közös cége Kiss-sel, bár ismeri a férfit. Aztán azt közölte, 2013-ban valóban résztulajdonos volt a cégben – de nem tudta, hogy abban Kiss is tulajdonos –, részesedését azonban pár hónap múlva eladta Ljugyisjeva Karina Alekszandrovnának. Arra a kérdésre, hogy a változást miért nem jegyezték be az orosz cégnyilvántartásban, Mészáros az Indexnek azt mondta: „Oroszországban sok minden előfordulhat.”

Az Index Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozataiban sem találta az orosz céget, erre a vállalkozó azt a magyarázatot adta, hogy a nyilatkozat elkészítésekor már nem volt tulajdonos. Az Index szerint a cégnyilvántartási adatok ennek ellentmondanak, ráadásul Ljugyisjeva Karina Alekszandrovna csak 2014 júliusa óta tulajdonos, legalábbis az orosz nőt az orosz hatóság akkortól regisztrálta tulajdonosként.

Mészáros Lőrinc az Indexnek nyilatkozva úgy emlékezett, hogy ő a Vengerszkije Produkti (Magyar Termékek) nevű orosz részvénytársaságban tulajdonos. Ám a lap a cégnyilvántartásban ennek nem találta nyomát. Abban ugyanis az áll, hogy a cég tulajdonosa Kiss Szilárd. Az Index szerint Mészáros talán azért keverte, mert a Kiss Szilárddal közös társaságuk ugyanarra a moszkvai címre van bejegyezve, ahová a Vengerszkije Produkti. És ahová Tarsoly Csaba, az idehaza két napja botrányba keveredett Quaestor elnök-vezérigazgatója és Kiss orosz élettársának az a kft-je is, amelyik a moszkvai magyar vízumközpontot üzemelteti. És ugyanott található a Quaestor oroszországi cége is, amelyben Kiss szintén tulajdonos – írja az Index.

A lapnak Mészáros Lőrinc azt mondta, Kiss Szilárd agrárattaséként annak idején szalonnaexportálásban ígért segítséget neki, de ebből az üzletből nem lett semmi. Az orosz Magnit diszkontláncon keresztül adták volna el a szalonnát, de ezt megakadályozta, hogy időközben életbe lépett az orosz embargó.

Az Index érdekesnek nevezi a Magnit szerepvállalását, mert a diszkontlánc topmenedzserei abban a Winexport Kft.-ben voltak vezető beosztásban (legalábbis papíron), melynek a tulajdonosa „Tibike”, azaz Kiss Szilárd unokaöccse, Sándor Tibor volt. Ez volt ugyanis az a cég, amelyiken keresztül a gyanú szerint Kiss Szilárd az orgoványi takarék több száz millióját „lenyúlta”.