Mészáros Lőrinc hűtheti a lakását

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

HÁTTÉR

A felcsúti polgármester beszáll a légkondibizniszbe is – írja a hvg.hu. Mészáros Lőrinc a cégbírósági adatok szerint ezúttal a hűtés- és klímatechnikában lát fantáziát, nemrég személyesen vásárolta be magát a piac egyik legjobb cégébe, a debreceni CLH Kft.-be.


A polgármester mellett megjelent a társaságban a Körösaszfalt Zrt., illetve Szíj László és Varga Károly is. A Gazdasági Versenyhivatal még június közepén tájékoztatott arról, hogy engedélyezi Szíj és Varga beszállását különböző cégekbe (köztük a CLH-ba is), de akkor még Mészáros nevét nem említették. A polgármester magánemberként szerez tulajdont, de ez a GVH-vizsgálatról szóló közleményben nem szerepel. Csak Szíj és Varga megjelenésével kapcsolatban állapítja meg a hivatal, hogy az érintett cégek piaci részesedése az épületgépészeti piacon nem éri el a 30 százalékot, és így portfólióhatással nem kell számolni.


Hiába kereste a lap a CLH Kft.-t, a cég a cikk megjelenésééig nem reagált, így nem tudni, hogy Mészáros pontosan mekkora részét vásárolta fel a vállalatnak.

A CLH az elmúlt három évben 6,5-6,8 milliárd forintos bevétel mellett 70-100 millió forint üzemi szintű nyereséget termelt.


A Körösaszfaltnak részben szintén Szíj László a tulajdonosa, részben pedig a tiszakécskei bejegyzésű Duna Aszfalt Kft., amely azután került előtérbe, hogy az Orbán–Simicska háború miatt a Közgép az állami tenderekről nagyrészt kiszorult. A Duna Aszfalt viszont mostanában sorra nyeri a közbeszerzéseket.

A Körösaszfalt Zrt. vezére egyébként tavaly november óta Pálffy Balázs, aki Mészáros Lőrinc lányának a barátja. A Körösaszfalt Zrt. pár hónapja kebelezte be a legpatinásabb magyar magasépítő céget, a Magyar Építő Zrt.-t, és ezzel a Duna Aszfaltnak már minden esélye megvan arra, hogy az új Közgéppé váljon – jegyzi meg a hvg.hu.

Pállfy Balázs május óta a Magyar Építő Zrt. igazgatósági tagja is. A Magyar Építő igazgatóságában májusban feltűnt Csík Zoltán is, aki tavaly fél évre a Mészáros család érdekeltségébe tartozó Aranykorona Zrt. vezető tisztségviselője volt.