Mészáros Lőrinc gyerekei hárommilliárdból építenek iskolát

Fotó: MTI/MTVA / Földi Imre

-

Nettó 2 milliárd 950 millió forintért a West Hungária Bau Kft. és a Mészáros-gyerekek cége, a Fejér-B.Á.L. Zrt. konzorciuma építhet iskolát Izsákon. Nem először nyert a két cég együtt közbeszerzéseken.


A 24 tantermes általános iskola tervezésére és kivitelezésére a Nemzeti Sportközpontok írt ki nyílt közbeszerzést – írja a Napi.hu. Közbeszerzési Értesítőben megjelent eredmény szerint a felhívásra négy ajánlat érkezett, amelyek közül végül a West Hungária Bau Kft. és Mészáros Lőrincék cége, a Fejér-B.Á.L. Zrt. alkotta konzorcium nyert. Az ajánlatkérő az eljárást lezáró döntését március 9-én hozta meg, a döntést azonban csak most hozták nyilvánosságra. Az iskolaépítés a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében állami pénzből épül.


A Fejér-B.Á.L. Zrt. egy a Mészáros Lőrinc családjához köthető cég, amelyet tavaly júniusban alapított Mészáros Ágnes, Mészáros Beatrix és Mészáros Lőrinc (a cégnévben a B.Á.L. a keresztnevek rövidítéséből jön) – nézett utána a lap a Cégközlönyben. A West Hungária Bau Kft. győri székhelyű, a milliárdos vállalkozó Paár Attila többségi tulajdonában van. A cégcsoport dolgozott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika főépületének és a Várkert bazár felújításában is, de bevonták őket az új MTK-stadion építésébe is.


Nem először nyert a konzorcium közbeszerzésen. A WHB és a Fejér-B.Á.L. korábban egy dunakeszi iskola és sportcsarnok megvalósítására lebonyolított NSK-s közbeszerzésen is nyert bruttó 3,7 milliárd forintért. Aztán megnyerték a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) közbeszerzését is, amit a Kerepesi úti „Nemzeti Lovarda területén meglévő épületek átalakítására és bővítésére, továbbá új épületek építésére" bonyolítottak le. A cégek 2,5 milliárdos árajánlattal nyertek, noha a beruházás előzetesen becsült értéke 1,8 milliárd forint volt.