Mészáros Lőrinc és felesége is elkíséri Orbánt Kazahsztánba

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

A felcsúti polgármester az egyetlen, aki feleségét is magával viszi Asztanába – értesült az Index. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden jelentette be, hogy Orbán Viktor Kazahsztánba utazik, találkozik a kazah köztársasági elnökkel, a miniszterelnökkel és az üzleti élet legfontosabb szereplőivel.


A felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc és felesége, Mészáros Beatrix is Orbán Viktorral utazik Kazahsztánba – írja az Index. Azt a Búzakalász 66 Kft.-t képviselik majd Asztanában, amely nemrég nyitotta meg saját, európai színvonalú mangalicatelepét.

Az Index információi szerint a miniszterelnököt Mészáros Lőrincékkel együtt csaknem 100 tagú delegáció kíséri. A résztvevőket főként építőipari, gépipari és mezőgazdasági területről válogatták. Orbán Viktor nyitja majd meg a kazah–magyar üzleti fórumot, megbeszélést folytat Nurszultan Nazarbajev köztársasági elnökkel és Karim Maszimov miniszterelnökkel, valamint a kazah gazdasági és üzleti élet legfontosabb szereplőivel.

Kazahsztán elsősorban kőolaj-, földgáz- és ásványkincskészletének köszönheti gazdasági erejét. Az országban szabályos személyi kultusz működik. Egy törvény szerint Nazarbajev élete végéig gyakorolhatja a köztársasági elnök minden jogosítványát, és ő jelölheti ki utódját. Az országban cenzúrázzák a sajtót és blokkolják az ellenzéki weboldalakat, és betiltották a vahhábita szektát. Az Amnesty International szerint Kazahsztánban elterjedt gyakorlat a statáriális tárgyalás és a halálos ítélet.