Mészáros Lőrinc birtokot vett Herceghalmon

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-


Mészáros Lőrinc és felesége február elején szerezte meg a több ezer hektáron gazdálkodó egykori Herceghalmi Kísérleti Gazdaságban tulajdonos Talentis Zrt.-t. Erről az Átlátszó számolt be.

Herceghalom sokáig a településen található a korábbi állami gazdaságáról volt ismert. A Herceghalmi Kísérleti Gazdaság Zrt. (HKG, jelenlegi nevén Agrosystem) egyik a piszkos tizenkettőnek nevezett gazdaságoknak, amelyeket még az első Orbán-kormány idején privatizáltak.

Az akkori eladást Kenyeres Sándor ingatlanmilliárdoshoz, a Mammut-bevásárlóközpont fejlesztőjéhez szokás kötni. Az Átlátszó szerint a HKG-ban már 1999-ben felbukkant igazgatósági tagként a felcsúti Flier János, a vezérigazgató pedig az Orbán-családdal utóbb ingatlanüzleteket kötő Bodnár Sándor lett.

A cégiratok szerint február 9-én vette meg a gazdaságot tulajdonló céget Mészáros és felesége, Mészárosné Kelemen Beatrix. A Mészáros-házaspár 50-50 százalékos részvényesek lettek. A HKG/Agrosystem árbevétele és saját tőkéje is meghaladta az egymilliárd forintot, nyeresége 233 milliót tett ki.

A tulajdonosváltozás alighanem érdekli majd Herceghalom lakóit, a HKG ugyanis – a Tesco után – a második legfontosabb gazdasági szereplő a településen. A helyi képviselők jelenleg inkább azzal vannak elfoglalva, hogy a településre irányult a figyelem, Erdősi László polgármester feleségének népszavazás-kezdeményezési akciója miatt.

A szocialista Nyakó Istvánt kopasz, nagydarab férfiak akadályozták meg abban, hogy kedden a Nemzeti Választási Irodában időbe le tudja adni a vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kezdeményezését. Így az első Erdősi Lászlóné lett, aki a szocialistákkal ellentétes tartalmú kérdést adott, a kopasz férfiak őt segítették.

Erdősiné napokon keresztül nem szólalt meg az ügyben. Csütörtökön közleményében azt írta: „A sajtóban megjelent híresztelésekkel szemben a kezdeményezést mint a közügyek iránt érdeklődő, arról véleménnyel bíró független magánszemélyként tettem meg” . Arról viszont nem ejtett szót arról, mit kerestek a választási irodánál a kopaszok, és miért volt az ő dossziéjukban is az Erdősiné által aláírt népszavazási kezdeményezés.