Mesterséges szigeteken vitatkozik Kína és Vietnam

Fotó: AFP / JAY DIRECTO

-

Vietnam azzal vádolta meg Kínát, hogy megsértette szuverenitását, miután szombaton egy kínai repülőgép leszállt az egyik vitatott hovatartozású, Peking által mesterségesen létrehozott dél-kínai-tengeri szigeten.


A vietnami külügyminisztérium illegálisnak nevezte, hogy Kína területfeltöltést hajtott végre és leszállópályát épített a Spratly-szigetek térségében fekvő Fiery Cross (kínaiul Jongsu, vietnamiul Da Csu Thap) nevű zátonyon, amely Hanoi szerint Vietnam részét képezi. A minisztérium az esettel kapcsolatban tiltakozó jegyzéket adott át Kína hanoi nagykövetségének, amelyben arra szólította fel Pekinget, hogy ne ismételje meg „a Vietnam szuverenitását a Spratly-szigetcsoporton súlyosan megsértő” akciót.

Peking megerősítette, hogy próbaleszállást hajtottak végre a zátonyon, de visszautasította a vietnami vádakat, és azt hangsúlyozta, hogy a kérdéses terület, illetve a leszállás maga „teljes mértékben Kína szuverenitása alá tartozik”. A kínai külügy azt is közölte, hogy egy polgári repülőgép szállt le próbaképpen a zátonyon.

Az ügy kapcsán az Egyesült Államok külügyminisztériuma is megszólalt. Washington arra szólította fel az érintett feleket, hogy vessenek véget a területfeltöltésnek és az építkezéseknek a vitatott területen, és hagyjanak fel a földdarabok „militarizálásával”.

Kína a Dél-kínai-tenger szinte egészét sajátjának tartja, és felségterületeként kezel több, a közelmúltban mesterségesen létrehozott, kikötőkkel és kifutópályákkal felszerelt földdarabot a tengeren. Az Egyesült Államok és több másik kelet-ázsiai ország vitatja ezt.

A tenger egyes részeire öt másik, térségbeli ország is igényt formál, ezek közül több ellenőriz kisebb-nagyobb földdarabokat, amelyeken katonai létesítmények is vannak. Az utóbbi időben Vietnam is mesterségesen toldott meg ellenőrzése alatt lévő földdarabokat.