Mesterséges intelligenciával előzné meg az öngyilkosságot a Facebook

-

Hatékonyabb algoritmussal figyelik a posztokat és a kommenteket, a Messenger és a Live is segíthet veszély esetén.


Egy biztonságosabb közösséget építünk: új eszközeink megelőzhetik az öngyilkosságot – írja saját híroldalán a Facebook. Az eddig a posztok bejelentésein alapuló megfigyelést fokozatosan felváltja a mesterséges intelligencia, a megelőzés eszközeit pedig kiterjesztik a Messengerre és a Facebook Live-ra is.


Azonnali segítség

Az oldal lehetőségeit kihasználva hatékonyabb szűrést tudnak biztosítani az olyan bejegyzésekre, amelyek azt sejtetik, hogy a felhasználó öngyilkosságra készül. Az így megtalált embereknek a Messenger felajánlja, hogy – akár egy előre megfogalmazott – üzenetet küld egy választott ismerősnek, de lehetőséget nyújt segélyvonalak hívására is. Utóbbi lehetőségek a Messengerben már tavaly június óta elérhetőek, és tavaly bővült a súgó is egy külön oldallal a veszélyhelyzetben lévők számára. Újdonság viszont, hogy ilyenkor a Messenger egy azonnali élő chatet is biztosít egy segélyszervezet dolgozójával, bár ez egyelőre csak angol nyelven elérhető. Az újdonságokat először az USA-ban vezetik be, de később kiterjesztik az egész világra, ahol elérhető a Facebook, tehát Kína, Irán, és Észak-Korea kivételével minden országra.


Az egyre népszerűbb Facebook Live, vagyis az élő videók is jelenthetővé váltak önveszélyesség esetén. Itt az oldal készítői további fejlesztéseket terveznek, hogy a bejelentő fél azonnal kapcsolatba léphessen a videón szereplővel, és hamarabb segíthessen rajta. Az idő kulcsfontosságú ilyen esetekben, a bejelentés pedig időbe telik, mire eléri a központot. Felmerült annak a lehetősége is, hogy a Facebook gyanús esetekben azonnal megszakítaná az élő képet, de ez gátolná a veszélyeztetett barátait, családját a segítségben, ezért a videót nem szakítják meg, hanem ilyenkor egy menü ugrik fel a közvetítő képernyőjén.


Hatékonyabb algoritmus

Öngyilkosságot megelőző eszközöket több, mint tíz éve alkalmaz a Facebook. A mostani fejlesztés különlegessége, hogy a legnagyobb nemzetközi lelkisegély-szervezetek mellett olyan emberek is részt vettek benne, akik korábban hasonló problémával küzdöttek. Egy ideje már alkalmaznak ennek kiszűrésére mesterséges intelligenciát, viszont az algoritmust most továbbfejlesztik, és nem csak a bejegyzést, hanem az alá érkező hozzászólásokat is figyelik ezentúl.

Bár a hír arról szól, hogy nemsokára leegyszerűsítik az öngyilkossághoz köthető posztok jelentését, az önveszélyesség kategória egyelőre el van rejtve a „További lehetőségek” között egy almenüben. Élő videó esetén viszont azonnal kiválaszthatjuk ezt a lehetőséget, továbbítva ezzel a felvételt a központba. A Facebook alkalmazottai világszerte figyelik a jelentett posztokat, videókat a nap 24 órájában, és súlyozzák a bejegyzések tartalmait fontosság szerint, ahol az önveszélyes tartalmak kiemelt helyet foglalnak el. Mark Zuckerberg nemrég a terrorizmus kiszűrésével kapcsolatban is megemlítette a mesterséges intelligenciát, és részletesen beszélt a Facebookon várható további fejlesztésekről.