„Mesterházynak illett volna felajánlania lemondását”

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor

-

Az MSZP elnöke és kormányfőjelöltje egy tv-műsorban jelentette be, hogy nem mond le. Pártjában azonban vannak, akik szerint az illem megkívánta volna a távozás felajánlását, bár az EP-választásig személyi ügyekkel hivatalosan úgysem foglalkoztak volna.


„Minden tisztségéről lemondott Mesterházy Attila” – jött egyszer csak szembe a Facebookon. Ja, mégsem, ez csak a Hírcsárda cikke. Az írást megosztotta az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért csoport is (az informális szervezet egyesülete, a Milla épp feloszlás előtt áll), azzal a kommenttel, hogy „szerintetek miért van az, hogy egy ilyen vereség után ezt a közleményt csak a Hírcsárcsa adja Mesterházy Attila szájába?” Az álközlemény szerint Mesterházy azért távozik, mert képtelen volt megszólítani híveit és elfogadható alternatívát nyújtani a Fidesz politikájából és arrogáns hangvételéből kiábrándult embereknek.

Ezzel szemben a valóság az, hogy Mesterházy Attila nyilvánosan nem gondolkodott a lemondásán a választási vereség után. Az eddigi adatok szerint a Fidesz 133, a baloldal 38 mandátumot szerzett. A külföldről érkezett szavazatokat még meg kell számolni, így az eredmény nem végleges. Az, hogy lesz-e újabb kétharmada a Fidesznek, a számolás után, szombaton dől el.

Mesterházy Attila az ATV hétfő esti műsorában beszélt arról, miért nem mond le. A vasárnapi eredmény után ott válaszolt először kérdésekre. A választás estéjén ugyanis csak kiálltak a vezetők, elmondták, amit akartak a lejtő pályáról, a „nekik kedvezőtlen szabályokról”, arról, hogy nekik is lehet szerepük a bukásban (ezt csak Bajnai érintette), majd sarkon fordultak és kisétáltak a sajtóteremből.

Amellett, hogy a pártvezetés – és személy szerint az elnök – az önkormányzati választásokig kapott mandátumot, az MSZP 20 százalékkal több szavazatot szerzett most, mint 2010-ben, és ötször annyi egyéni képviselője jutott be a parlamentbe – magyarázta Mesterházy, miért nem tartja indokoltnak lemondani. Szerinte mindent megtettek.

„Győzelemre készülünk” – ismételgette Mesterházy az Origónak a választás előtt három nappal adott interjúban az utolsó kérdésekre. Azok mind azt firtatták, mi lesz, ha nem győznek. Kincstári optimizmus sugárzott Szabó Tímeából, az Együtt-PM társelnökéből is, aki szintén magabiztosan beszélt a győzelem lehetőségéről és arról, „kormányváltó hangulatot tapasztal”.


Mesterházy a választás éjszakáján

Mesterházy Attila sejthetett valamit, mert miután megérkezett, gyorsan el is tűnt az újságírók szeme elől


A vereség nem varrható csak Mesterházy nyakába, de azért felajánlhatta volna lemondását

„Az aktivisták érzelmi sokkban vannak, mert sokan beleélték magukat a győzelembe. A hangulat ugyanis teljesen más volt, mint 2010-ben. Az igazi baj, hogy ezt a jelöltek komoly része is elhitte ezt” – mondta a VS-nek egy név nélkül nyilatkozó MSZP-s politikus. Ha túl nagy a csalódás, tévesen azt hihetik, hogy vége a világnak. Ő személy szerint győzelemmel nem számolt, de a várakozásokba belefért egy ennél jobb eredmény. Lehetett volna ügyesebben kommunikálni, mert azzal nem állhat ki egy vezető, hogy az ezüstéremre hajtanak, de nem is lehet hülyének nézni mindenkit.

Szerinte Mesterházynak illett volna felajánlani lemondását. Ezt persze az elnökség és a választmány biztosan nem fogadta volna el az EP-választás előtt. Azon már el lehetett volna gondolkodni, hogy az önkormányzati választás előtt „lezavarjanak” egy választást. Azt kizártnak tartja, hogy az elnökség tagjai kezdeményeznék az elnök távozását. A vereség mértéke sem varrható szerinte egy személy nyakába.

Elképzelhető, hogy szombaton választmányi ülést tart az MSZP, ahol értékelhetik a történteket. Kongresszus viszont az EP-választásokig biztos nem lesz – ezt a verziót Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja kizárta. Személyi kérdésekről ott lehetne dönteni. Most kampány van, személyi ügyekkel nem foglalkoznak – mondta az MSZP EP-listáját vezető Szanyi.


Bajnai Gordon


Más sem viszi el a balhét – legalábbis még

Gyurcsány Ferenc például ezt írta a Facebookon: „Persze, hogy értékelni kell a vereség okait. Őszintén, mélyen, tabuk nélkül. De tegnaptól újra kampány van, EP-kampány. Most ezzel foglalkozunk. Aztán ha azon is túl leszünk, akkor ezt a munkát is elvégezzük. Mert ez a dolgunk…”

Korábban egyébként egy ellenzéki azt mondta, azzal, hogy Mesterházy a közös kormányfőjelölt, a legnagyobb felelősség őt terheli a választási szereplés miatt.

Az Együtt-PM vezető sem ajánlották fel lemondásukat – mondta Szigetvári Viktor társelnök. Szigetvári nem érzékeli, hogy a párt Bajnai távozását akarná az eredmény miatt. Azt mondta,  a döntéseket amúgy is közösen hozták, így Bajnait önmagában nincs miért hibáztatni. Az országos tanács szombaton ülésezik, ott a személyi felelősség kérdése akkor kerülhet szóba, ha azt szóba hozzák. Ők is az EP választásra készülnek. Bajnai egyébként a választás éjszakáján azt mondta, a választás eredménye súlyos kudarc, a vereség egyik oka, hogy nem tudtak a választóknak kellően vonzó ajánlatot tenni. „Nem a céljainkban volt a hiba, minden mást azonban – szervezeti, személyi, programbeli okokat – érdemes újragondolni.” A lista negyedik helyén bejutó Fodor Gábor (MLP) viszont boldog. Hétfőn azt mondta: a választási eredmény „a kormányváltó erőknek vereség, a liberálisoknak apró győzelem.” Szerinte a liberálisok jelentős sikert értek el, hogy újra van liberális erő a parlamentben.


Eddig csak Fodor Gáborral találkoztak a várakozó újságírók


Burány is beszólt Mesterházynak

Mesterházy az ATV-nek adott interjúban a hibák között említette, hogy alábecsülték a közmédia – és általában az elektronikus média –szerepét, valamint hogy nem vitatkoztak a Jobbikkal, így ők „ütközés nélkül tudtak beszélni”. A Simon-, Zuschlag-ügy és Őszöd is jobban beégett az emberek fejébe, mint gondolták. Burány Sándor az ATV-ben arról beszélt, hogy a vereség kudarc, azt viszont némiképp sikerként kell értékelni, hogy 2-300 ezerrel többen szavaztak a baloldalra, mint 2010-ben. A Fidesz nagy arányú győzelme szerinte a médiaviszonyoknak köszönhető, és annak, hogy a baloldal nem tudta felrázni a bizonytalan szavazókat. Szerinte hiba volt, hogy Mesterházy nem gratulált Orbánnak a választási győzelemhez. Ezt szerinte a Fidesz-szavazók megérdemelték volna. Burány szerint közülük sokan válnak majd MSZP-szavazóvá, amint kiábrándultak a Fideszből. Az MSZP kampányfőnöke, Molnár Zsolt az M1-en azt mondta, semelyik választási rendszerben nem győztek volna, de ettól még nem volt fair a választás. Szerinte követtek el hibákat, például, hogy nem fél évvel korábban jött létre az összefogás. Így a bizonytalanokat nem tudták megszólítani. A helyzetet most értékelik a pártban, tanulniuk kell a hibáikból, mert elkövettek olyan dolgokat, amelyeket a társadalom nem tudott elfogadni.