Mesterházy riadót fújt

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

Az MSZP Harmadik Hullám Platformja a demokratikus rendet hirdetné meg a radikális jobboldali párt előretörése miatt. A Népszabadság információi szerint Mesterházy Attila a Jobbik folyamatos támadását javasolta az MSZP-nek.


A Harmadik Hullám Platform az ózdi és a tapolcai választások eredményét értékelte, és úgy látta, hogy a baloldali szavazók még a Jobbikra is hajlandók voksolni, ha ezzel látják megvalósíthatónak a Fidesz leváltását. Így jelenleg a Jobbik a legnépszerűbb ellenzéki párt, nagyjából félmillióval több szavazója van, mint a szocialistáknak.


Az MSZP eddig kerülte a vitát a nemzeti radikálisokkal, Mesterházy Attila platformja azonban most változtatna ezen. Éppen ellenkezőleg, folyamatosan támadnák a Jobbikot, részben azzal, hogy nem nemzeti, hanem orosz érdeket képvisel. "Emlékeztetni a párt botrányaira, felhívni a figyelmet a régebbi és a mai üzeneteik közötti ellentmondásokra" - idézi Mesterházyékat a Népszabadság. A választókat olyan példákkal akarják szembesíteni, mint az ózdi rendelkezés, amely alapján kamerákkal figyelik meg a közfoglalkoztatottakat.

Arról azonban vita alakult ki az MSZP-n belül, hogy szabad-e rendpártiként fellépni. Mesterházy Attila szerint igen, feltéve, hogy nemcsak a közrendet és a közbiztonságot értik alatta, hanem demokratikus rendként fogalmazzák meg, amibe beleértik a jogállamiságot, a jogbiztonságot is. Érvelni akarnak az uniós tagság fenntartása mellett is, arra hivatkozva, hogy anélkül nem lennének fejlesztések Magyarországon, és lehetetlenné válna a külföldi munkavállalás.