Messzire elkerülik a turisták Dél-Koreát a MERS-vírus miatt

Fotó: AFP / JUNG YEON-JE

-

A hatóságok úgy gondolják, mivel a vírus eddig csak kórházakban okozott fertőzést, sikerül ellenőrzés alatt tartaniuk a járványt. Több mint húszezer turistát azonban ez nem nyugtatott meg.


Már öt halálos áldozata van a MERS-járványnak Dél-Koreában - jelentették be vasárnap Szöulban. Ezzel egy időben több mint húszezer külföldi turista mondta le útját a kelet-ázsiai országba. Az ötödik halálos áldozat egy 75 éves férfi. Ugyanabban a kórházban kezelték, ahol 17 embert ápolnak, köztük két kórházi dolgozót - közölte a helyi egészségügyi minisztérium.

A vasárnap bejelentett 14 újabb fertőzésből tízet ez utóbbi kórházban regisztrálták. Korábban a kormány megnevezte azt a dél-szöuli kórházat, ahol az első koronavírusos megbetegedést megerősítették, valamint egy másik szöuli kórházat, ahol jelentős számú megbetegedést mutattak ki. A hatóságok ugyanakkor nem akarják nyilvánosságra hozni az összes, MERS-betegeket kezelő kórház listáját, mert gondokat okozhatna az egészségügyi ellátásban, ha az emberek elkerülnék a megnevezett intézményeket.

Csö Kjung Hvan miniszterelnök-helyettes kijelentette: nincs ok azt hinni, hogy a járvány jelentősen továbbterjed majd az országban. „Minden eddigi MERS-esetet kórházban kezelnek, más környezetben ez a kór nem fordult elő. Úgy vélem, hogy van esély arra, hogy a járványt sikerül ellenőrzés alá vonni”.

Dél-Koreában a betegség május végén ütötte fel a fejét, vélhetően egy Szaúd-Arábiában járt férfi hurcolta be. A vírus ellen nincs védőoltás. A járvány hatására már több mint húszezer külföldi mondta le útját a kelet-ázsiai országba. A visszaadott utazási jegyek alapján kiderült, hogy a visszakozók túlnyomó része kínai.