Messze a határ - nem gyalogolnak tovább a Szerbiában rekedt menekültek

-

Egy nap alatt 40 kilométert tettek meg. Kimerültek, busszal mennének tovább.


Feladták, és visszamennek Belgrádba azok a migránsok, akik kedden gyalog indultak a 200 kilométerre lévő magyar határ felé - jelentette a szerb állami tévé. Kedden estig a szerb fővárostól 30 kilométerre fekvő vajdasági Ópazovára (Stara Pazova) értek, ahol a csoport egy része majd úgy döntött, hogy visszafordul. Néhányan taxival a magyar határra indultak, egy körülbelül 50 tagú csoport azonban folytatta az utat, és éjfél utánig még tíz kilométert tett meg. Ők a Belgrádtól 40 kilométerre fekvő India (Indjija) egyik benzinkútján aludtak, reggelre viszont a hideg, a fáradtság és az eső miatt úgy döntöttek, ők sem folytatják az utat gyalog. Az RTS szerint azt kérik a hatóságoktól, hogy autóbuszokkal vigyék őket Szabadkára.

Horvátországban viszont úgy tudják, hogy a szerb menekültügyi főbiztosság képviselői azt javasolják, hogy ne a magyar, hanem a horvát határra menjenek. Vladimir Cucic szerb menekültügyi főbiztos azt mondta, hogy a szerb-horvát határ közelében lévő principovaci befogadóközpontba akarták irányítani őket, hogy ne a hidegben és az esőben töltsék az éjszakát.

A mintegy 300 fiatal férfi a belgrádi autóbusz-pályaudvarról indult. A csoport tagjai Afganisztánból, Pakisztánból vagy Irakból érkeztek. Szerbiában jelenleg 6-7 ezer menekült van - mondta Nenad Ivanisevic, a szociális ügyek államtitkára. Nem akarnak ott maradni, és mindannyian Nyugat-Európába szeretnének eljutni.