Messiék a hajrában kiütötték Guardiola Bayernjét

Fotó: AFP / PIERRE-PHILIPPE MARCOU

-

Sokáig úgy tűnt, Pep Guardiola kézben tudja tartani a Barcelona elleni Bajnokok Ligája, elődöntőt, ám a 77. percben jött Messi és mindent eldöntött. Nehéz elképzelni, hogy a Messi–Neymar–Suárez trió ne lőjön gólt a visszavágón, így a Bayern nagyon nagy bajba került. Igaz, a Porto elleni első meccsük után is így tűnt.


Bajnokok Ligája, elődöntő, első mérkőzés:

Barcelona (spanyol)–Bayern München (német) 3-0 (0-0)
Gólszerző: Lionel Messi (77., 80.), Neymar (94.)

Josep Guardiola visszatért Barcelonába, ahogy a Bayern München is, amely két éve nagyon simán lépett túl aktuális Bajnokok Ligája-ellenfelén. Most azért nehezebbnek tűnik a dolog, Luis Enrique ugyanis remek formában focizó gárdával várta a németeket. Ahol pályára lépett a nemrég még arccsont- és állkapocscsonttörést szenvedett lengyel Robert Lewandowski – maszkban.


Jobban kezdett a Barca, a negyedik percben Suárez betört, Boateng buktatta, de a büntető elmaradt. Nem sokkal később Lewandowski lövését blokkolja a Barca-védelem, majd egy kontra végén Suárez tüzelt – Neuer ölébe. Sokkal aktívabbak voltak a meccs első szakaszában a hazaiak, a 12. percben ismét Suárez és Neuer került össze, előbbi laposan próbálta ellőni utóbbi mellett ziccerben, de a klasszis kapus védeni tudott talppal. Három perccel később Neymar is helyzetbe került, de nem tudta eltalálni a kaput. Lett azért ziccere a Bayernnek is, Müller jobbról adta be Lewandowskinak, aki borzasztóan ért bele, így a labda keresztbe szállt a kapu előtt.

A félidő derekén a Barca egyre többször adta el a labdát, de a Bayern nem tudott élni a lehetőségekkel. A kontrákból és lassan, passzolgatva is építkező Barcánál viszont csak egy jó befejezés hiányzott, gólhelyzet akadt dögivel. A 36. percben Xabi Alonso sárgát érő szabálytalansága után Messi ereszthetett meg egy szabadrúgást, de Neuer érezte, hova rúgja. A csapatok fokozatosan vettek vissza a kezdeti őrjítő tempóból a félidő második felére. Pár perccel később Dani Alves lesgyanús helyzetben ugyanoda lőtte, mint Suárez a játékrész első felében, Neuer eszén viszont nem tudott túljárni, lábbal védett megint a német.A második félidő elején a Bayern kezdett jobban, a tizenhatos határán a betörő Lewandowskit csak lerántani tudta Dani Alves. A sárga felmutatása után Xabi Alonso durrantotta el a szabadrúgást – a sorfalba. Az 58. percben aztán Messi fordulhatott rá Neuer kapujára, de a németbe lőtte a labdát. Nagyon jól játszott, kézzel és lábbal is remekül oldotta meg feladatát a világbajnok kapus. Egy perccel később Neymar csodálatos cselsorozat végén lőtt a blokkba. Eltelt egy óra, gól nem született, a pályán viszont pörgős, jó támadásokat láthattunk, a semleges néző azért élvezhette a találkozót, amelyen Neymar tekert mellé-fölé nem sokkal később.

A taktikai harc folytatódott, a Bayern inkább kereste a labda és a játékosok helyét, míg a Barcelona uralta a meccset, csak épp a gól nem jött össze. A Bayern kontrákból és szabadrúgásokból remélhetett pontot érő gólt – úgy tűnt, hogy ha egyet szereznek a németek, az legalább az ikszre elég lehet. Ám Xabi Alonso próbálkozásai rendre rosszul sültek el rögzített helyzetből. A második félidőben inkább a Bayern akarata érvényesült, ám jött a 77. perc, amikor szinte a semmiből Lionel Messi lőtt egy gólt – az ötvenkettediket idén, a BL-ben pedig összesen a hetvenhatodikat, utolérve Cristiano Ronaldót –, 1-0.


Három perccel később Messi úgy ment át a Bayern védelmén, mint kés a vajon, Boatenget otthagyta, Neuert pedig átpörgette, 2-0.Ezzel Messi megint egyedül csücsül a BL góllövőlistájának tetején (77 találattal), ráadásul most kétszer is betalált Neuernek – ez korábban sosem sikerült neki. Így már a Bayern már nem pontot érő gólért, hanem idegenben lőtt találatért játszott. Közben pedig a Barcába beállt Rafinha, az ellenfélnél focizó Thiago Alcântara öccse – egymás ellen játszott tehát a testvérpár. Lődözgetett a Bayern bőszen – a 86. percben Schweinsteiger eresztett meg egy löketet a lelátóra –, de gól nem lett a dologból. Sőt. Messi szöktetéséből Neymar a végén vágott még egyet, 3-0.Nehéz elképzelni, hogy a Messi–Neymar–Suárez trió ne lőjön gólt a visszavágón, így a Bayern nagyon nagy bajba került. Igaz, a Porto elleni első meccsük után is így tűnt. A Barca dolgát egyedül az nehezítheti majd, hogy Spanyolországban felfüggesztették a bajnokságot – ha a tévés jogokkal kapcsolatos huzavona nem oldódik meg hamar a Spanyol Labdarúgó-szövetség és a kormány között, a Barca és a Real teljesítményére is rányomhatja ez a bélyegét.


A meccs összefoglalója


Lájkolj minket a Facebookon!