Merkeltől megkérdezték, kizárná-e Magyarországot az EU-ból

Fotó: MTI/EPA/DPA / GREGOR FISCHER

-

A kancellár szerint az EU a jog uralmát jelenti, és a magyar álláspontról beszélni kell az októberi csúcson.


Angela Merkel szerint elfogadhatatlan az Európai Bíróság döntésének semmibe vétele. A német kancellár azt mondta: az uniós menekültpolitika nehéz ügy, és sokat kell még rajta dolgozni. A tagállamok egyetértenek a külső határok védelmében, a nemzetközi fejlesztési segélyezésben, a menekülésre késztető okok felszámolásáért folytatott küzdelemben, és abban is, hogy migrációs partnerségi kapcsolatot kell kialakítani afrikai országokkal.

A formálódó új uniós menekültügyi rendszer legtöbb alapelvében is egyetértés van, mindenekelőtt abban, hogy a korábbinál nagyobb válságtűrő képességgel rendelkező rendszert kell felépíteni.

A menekültek szolidáris elosztását a 28 közül "csak három-négy ország utasítja el mereven", és a kvótaperben hozott bírósági döntés után szerinte már a szlovák kormányfőnél is „érzékelhető elmozdulás”.

Azt viszont „nem lehet elfogadni, hogy egy kormány azt mondja, őt nem érdekli az Európai Bíróság ítélete” – mondta Merkel.

A kérdésre, hogy távoznia kell-e ezért Magyarországnak az EU-ból, a német kancellár azt mondta, hogy az ügy egy "nagyon alapvető kérdést érint", mert az EU a jog uralmát jelenti, és erről "beszélnünk kell majd" az októberi uniós csúcson.

A magyar és a szlovák kormány 2015 decemberében fordult keresettel az Európai Bírósághoz a 120 ezer menedékkérő áthelyezését célzó, kötelező jellegű mechanizmus miatt, amelyet az uniós belügyminiszterek minősített többségi szavazással, mások mellett Magyarország és Szlovákia ellenkezése dacára fogadtak el néhány hónappal korábban. A keresetet múlt szerdán kihirdetett döntésében elutasította a luxembourgi székhelyű testület.

Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten azt mondta, hogy a bíróság ítéletét tudomásul kell venni, de a bevándorláspolitika nem változik, és nem fogja engedni, hogy Magyarországot bevándorlóországgá változtassák.